logo

İSTANBUL HUB SEMİNERİ ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİNDE YAPILDI

Özyeğin Üniversitesi, havacılık sektörünün geleceğini mercek altına alan İstanbul HUB Semineri’nin beşincisini düzenledi.

Havacılık sektörünün geleceği ve sektöre yön verecek teknolojik gelişmeler, Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. İstanbul HUB Semineri’nde mercek altına alındı. Sektörün önde gelen profesyonelleri, havacılık uzmanları, akademisyenler ve öğrencilerin bir araya geldiği etkinliğin bu yılki ana teması ise “Havacılıktaki Son Teknoloji Trendleri” oldu. Sektörün önde gelen şirketlerinin katıldığı bu seminerde Hitit Bilgisayar Hizmetleri altın sponsor olarak yer aldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, “Üniversitemizde hiç şüphesiz araştırma ve bilgi üretimi ana faaliyetimiz. Ama aynı zamanda uygulamaya, farklı sektörlerle iş birliğine ve sürdürülebilirliğe ayrı bir önem veriyoruz. Üniversitemizin kuruluşunun 10. yılını kutladığımız bu özel senede, beş yıldır sürekli hale getirdiğimiz HUB semineri de sektörlerle iç içe olma özelliğimizin ve yaklaşımımızın güzel bir örneği. HUB seminerlerinin ilkinde İstanbul’un havacılık sektörü için önemini konuştuk, ikinci yılında yeni havalimanı için gerekli stratejileri tartıştık, üçüncü senemizde kargo ve lojistik konusuna odaklandık, geçtiğimiz yıl da çok önemli olduğuna inandığım yolcu deneyimini ele aldık. Bu yıl ise ana temamız havacılık sektöründeki son teknolojik trendler. Bu konuda uluslararası uzmanların katılımı ile birlikte, sektörün lider isimlerini üniversitemizde ağırlamaktan ve sektördeki gelişmelere ışık tutmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Seminerin ilk konuşmacısı olan IATA’nın Havalimanı, Yolcu ve Güvenlik Ürünlerinden Sorumlu Müdürü Alan Murray Hayden, havacılık alanında sunulan teknolojileri tanıtmasının ardından, bu teknolojilerin check-in, güvenlik gibi yolcu deneyimini direkt etkileyen süreçlerde kullanımıyla birlikte, bu kullanımların gelecekte nasıl şekilleneceğini aktardı. IGA Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Vedat Yıldız ise hava trafik hacminin 2027 yılına kadar ikiye katlanmasının beklenildiğini vurguladığı konuşmasında İstanbul Havalimanı’nda sunulan teknolojileri ve bu teknolojilerin hem yolcu hem de şirketler açısından sağlayacağı faydaları dile getirdi. Ardından, iç mekân haritalama platformu oluşturan İnMapper’ın kurucusu Ahmet Salih Er ile kurucu ortağı Sarp Tomrukçu’nun, Türk Hava Yolları Dijital İnovasyon Başkanı Seyda Tartar ile ortak gerçekleştirdikleri sunumlarında; büyük firmaların girişimci teknoloji firmalarıyla olan iş birliklerinin zorlukları ve öneminin yanı sıra bu işbirlikleri sayesinde sunulan teknolojilerin yolcu deneyimi ve operasyonel verimlilikteki etkileri ele alındı.

Değişen yolcu beklentilerinin, gelişen teknolojiler sayesinde daha kolay karşılanabileceğinin üzerinde duran Hitit Bilgisayar Hizmetleri Satış Direktörü Cem Kırgız, dağıtım kanallarının, ek gelir kaynaklarının, gelir yaratma ve maliyet azaltma gibi faaliyetlerinin yeni trendlerle doğru şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı. Pegasus Havayolları’nın Bilgi İşlem Direktörü Barış Fındık ise farklı formlardaki teknoloji araçlarının artık havacılık sektörünün ayrılmaz bir parçası olduğunu ve bu teknolojiler sayesinde yolculara daha iyi bir deneyim sunulduğunu aktardı. Aynı doğrultuda SITA’nın Danışmanlık Direktörü Carlos Kaduoka müşteri odaklılığın, sezgiselliğin ve bağlılığın önemli olduğu yolcu deneyimlerinde teknolojilerin son derece etkili olduğunu belirtti.

Son olarak, ISG Bilgi İşlem ve Otomasyon Direktörü İsmihan Baysal Anderson, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki teknolojileri, bu teknolojilerin hangi alanda kullanıldıklarını, başarıya giden yolda ne kadar önemli olduklarını ve gelecekte bu teknolojilere daha da artarak yapılacak olan yatırımların şirketleri nasıl etkileneceğini aktardı.

İlki 2015 yılında düzenlenen ve hava taşımacılığının gelişiminin her yıl düzenli olarak tartışıldığı, İstanbul’un bir havacılık merkezi olmasına katkıda bulunan etmenlerin farklı açılardan değerlendirildiği İstanbul HUB Seminerleri’nin bu yıl beşincisini düzenlediklerini ifade eden Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Hatice Küçükönal şunları söyledi: “Geleneksel hale getirdiğimiz bu seminerle, akademisyenler ve sektör yetkililerini bir araya getirerek, güncel ve geleceğe ışık tutacak havacılık konularının tartışıldığı bir ortam sağlamayı amaçladık. Ülkemizde hızla büyüyen havacılık sektörünün mevcut durumu ve geleceğini mercek altına alarak sektörün gelişimine ışık tutacak yeni fikirler oluşmasına ortam yaratacağına inanıyorum.”

Share