logo

İLK HACI KAFİLESİ KUTSAL TOPRAKLARA GİTTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 2023 yılı hac organizasyonu kapsamında kutsal topraklara gidecek olan ilk hacı kafilesi yola çıktı.

Suudi Arabistan, geçtiğimiz sene 5 ülkede hac işlemlerini kolaylaştıracak Mekke Yolu projesini bu sene de Türkiye’yi bu programa dahil ederek Türk hacılara kutsal topraklarda büyük kolaylık sağlayacağı öğrenildi.

Suudi Arabistan, Vizyon 2030 programlarından biri olan “Allah’ın Misafirlerine Hizmet Etme Programı” girişimleri kapsamında Pakistan, Malezya, Endonezya, Fas, Bangladeş’ten sonra ‘Mekke Yolu’ projesine Türkiye’yi de dahil etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla İstanbul Havalimanı’ndan hac kafilesi Suudi Arabistan’a dualarla uğurlandı. Uçakla Medine’ye hareket eden ve görevlilerle birlikte bu yıl 83 bin 430 hacı adayı kutsal topraklara gidiyor. İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminaline gelen hacı adaylarını, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve diğer ilgililer dualarla uğurladı. Kafile rehberleri, hacı adaylarına kutsal topraklarda dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verdi.

İstanbul Havalimanına gelen hacı adayları sevinç gözyaşları arasında sevdikleri kutsal topraklara yola çıktı. Hacı adayları ilk olarak İstanbul’dan Medine’ye hareket etti. Havalimanında dün sabah saatlerinden itibaren toplanan hacı adayları ve yakınları bilet kontrollerini yaptırarak yolculuk için hazırlıklarını tamamladı.

“MEKKE YOLU PROJESİ İLK DEFA TÜRKİYE DE”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Suudi Arabistan yetkilileri ile birlikte, Mekke Yolu projesine Türkiye’nin de dahil edildiğini belirterek, Türk hacıların ülkelerinden ayrılırken elektronik vize, pasaport ve sağlık işlemlerinden, Suudi Arabistan’a vardıklarında ulaşım, barınma ve bagaj işlemlerine kadar birçok kolaylaştırmayı içerdiğini söyledi.

Erbaş, Mekke Yolu projesinin Dışişleri, Hac ve Umre ile Sağlık Bakanlıklarının yanı sıra birçok devlet kurumuyla iş birliği içinde yürütüldüğü belirtti.

“HACILARIMIZ İÇİN ÇOK BÜYÜK KOLAYLIK OLACAK”

“Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yeni başlatılan ‘Mekke Yolu’ prejesiyle ilgili olarak, “Bir yenilikle bugün bu uğurlamayı yapıyoruz. Mekke de ya da Medine de havalimanında yapılacak önemli bazı işlemlerin parmak izi gibi, pasaport kontrolü gibi, bazı işlerin buradan yapılarak hacılarımızı uğurlamamız çok büyük bir kolaylığa vesile olacak. İnşaallah hacılarımız buradan hareket ettikten sonra Mekke de Medine de havalimanlarında çok rahat bir şekilde beklemeden hemen arabalarına binip otellerine hareket edecekler. Geçmişteki sıkıntıları, pasaport kuyruklarını, parmak izi kontrollerini düşündüğümüz zaman bunun çok büyük bir proje ve yenilik olduğunu özellikle ifade edebilirim. Bu vesileyle Suudi Arabistan devletine ve buradaki yetkililerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Törene katılan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, hacı adaylarını tek tek tebrik ederek, onlardan İslam alemi ve Türkiye’nin iyiliği için bol bol dua etmelerini istedi.

“83 BİN HACI ADAYI KUTSAL TOPRAKLARA GİDİYOR”

İstanbul’dan kutsal topraklara uğurlanan ilk kafile dün Medine’ye hareket etti. Bu yıl Türkiye’den 83 bin hacı adayı kutsal topraklara gideceği öğrenildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl olduğu gibi bu yıl da fetva, irşat ve eğitim, sağlık, denetim, gözetim ve rehberlik, kiralama, iskan ve koordinasyon, karşılama, nakil ve ayniyat ekiplerinden oluşan görevlilerle hacı adaylarına hizmet verecek.

Share