logo

DHMİ MİLLİ GÖZETİM RADARI HİZMETE HAZIR !

DHMİ YİNE GURURLANDIRDI…

Gerek ülkemizde gerekse yurtdışında yaptığı atılımlara gururumuz olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bir kez daha göğsümüzü kabarttı.

Türkiye’de yerli uçak için çalışmalar devam ederken, DHMİ Türkiye’nin ilk 60 deniz mili menzile sahip milli radarı MGR (Milli Gözetim Radarı)’nı üretti. Tüm testlerden başarıyla geçen, Milli Gözetim Radarı kullanıma hazır hale geldi.

radar3

TÜBİTAK’LA GÜÇBİRLİĞİ YAPTILAR

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile TÜBİTAK BİLGEM işbirliği ile 2010 yılında başlatılan “Kuş Radarı  (KUŞRAD) Ar-Ge Projesi” kapsamında geliştirilen Milli Gözetim Radarı,  ICAO ve EUROCONTROL tavsiye ve standartlarına uygun olarak tasarlandı.

Dünyada yaygın olarak kullanılan PSR (Primary Surveillance Radar- Birincil Gözetim Radarı)’ın tüm teknik özelliklerine sahip bulunan Milli Gözetim Radarı,  aynı anda 1000’e kadar hedefin takibini yapılabilme özelliği ile dikkat çekiyor. Milli Gözetim Radarının, ihtiyaç duyulan havalimanlarına kurulması ve ardından da yurtdışına pazarlanması planlanıyor.

yerliradar1

SİVİL VE ASKERİ AMAÇLI KULLANILABİLİYOR

Sivil veya askeri hava trafik kontrolü ve yağış durumunu belirlemeyi amaçlayan temel gözetim radar (PSR) sistemi,  bir S-bant katı hal Doppler darbe radarı özelliğine sahip.

Radar ile eşevreli ileri sayısal işaret işleme yöntemleri ile farklı hava koşullarında 60 deniz mili menzilde hava taşıtlarının tespiti ve takibi gerçekleştiriliyor. Bu sistem ile hassasiyet zaman kontrolü (STC) uygulaması, adaptif kargaşa haritası ve Doppler süzgeçleri ile hareketli hedef tespiti (MTD) ve kargaşa azaltma işlemleri gerçekleştirilmekte, aynı anda 1000’e kadar hedefin takibi yapılabilmekte. Ayrıca, sistemdeki yağış kanalı ile 4°’ye 2 deniz mili çözünürlükte 6 kademeli yağış şiddeti bilgisi ve yağış bölgelerinin 2 boyutlu konumu elde edilebilmektedir.

dhmi_arge projeleri

DHMİ’NİN AR-GE PROJELERİNE YURTDIŞINDAN YOĞUN İLGİ VAR !

Diğer hizmet alanlarında olduğu gibi ARGE’de de önemli atılımlar gerçekleştiren DHMİ, bu konuda TÜBİTAK SAGE ile birlikte çalışıyor. Projeler, uluslararası teknoloji fuarlarında büyük ilgi uyandırıyor, beğeni topluyor.

Son olarak İspanya`nın başkenti Madrid’de açılan Hava Trafik Yönetimi (ATM) Dünya Havacılık Fuarı (World Exhibition)’da sergilenen Kuş radarı, ATC Simülatör, Hava Aracı takip sistemi ve Hava Trafik Kontrolörü seçme yazılımı ve Uçuş Bilgi Sistemi ARGE Projeleri, DHMİ standını gezenler tarafından ilgi ile incelendi.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?