Son Dakika


Ukrayna vatandaşlarının Avrupa Birliği’ne (AB) vizesiz seyahatinin dün başlaması, ülke çapında çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Demir Perde’ye atfen “Kağıt Perde” olarak tanımladığı vize uygulamasının sonlanmasını başkent Kiev’de düzenlenen bir etkinlikle kutladı.
Avrupa’ya vizesiz geçişi simgeleyen bir kapıyı açan Poroşenko, Uzhgorod gümrük kapısında Slovakya Devlet Başkanı Andrej Kiska ile buluştu. Poroşenko, vizesiz seyahate verdiği destek nedeniyle Kiska’ya teşekkür etti.
Ukrayna’nın Avrupa ailesine geri döndüğünü söyleyen Poroşenko, “Ukrayna’yı Avrupa’dan ayıran Kağıt Perde’nin ortadan kalktığı tarihi bir an yaşıyoruz. Bu Ukrayna’nın çok sayıda reform uygulamasıyla gerçekleşti. Biz reformları uyguladık ve Avrupa’daki ortaklarımız da sözlerini tuttu” dedi.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, Ukrayna vatandaşları AB ülkelerine vizesiz gitme hakkı kazansa da bu ülkelerde çalışmaları için çalışma izni almaları gerekecek
Vizesiz seyahati kutlamak amacıyla Kiev’in uluslararası havalimanında müzik çalındı, dans gösterileri gerçekleştirildi.
Ukrayna’nın gerginlik yaşadığı Rusya ise devlet televizyonlarında vizesiz seyahat gelişmesini küçümseyen yayınlar yaptı ve Ukrayna’nın AB’ye kayıt dışı işçi göçüne yol açacağını yazdı.
Vizesiz seyahat için Türkiye yıllardır kapıda bekletilirken, Avrupa Birliği pek çok ülkeye serbest dolaşım imkanı sağlıyor. Son dönemde vize uygulamasının kaldırıldığı ülkeler arasında Gürcistan ve Romanya’ya da bulunuyor.
BENZER HABERLER