logo

AİRBUS, İNSANSIZ SİSTEMLERİ GELİŞTİRMEYE ODAKLANDI

2018’deki 64 milyar euroluk gelirin yüzde 46’sını askeri helikopterlerin, yüzde 54’ünü ise ticari ve hizmet helikopterlerinin oluşturduğunu belirten Marco Miklis, “Teslim edilmeyi bekleyen yaklaşık 37 milyar dolarlık ürün projelerinin çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.

Havacılık, uzay, savunma sanayi ve bu alanlara yönelik servis desteği sunan Airbus, uluslararası arenadaki en büyük uzay şirketlerinden biri durumunda. 2018 yılında elde edilen 64 milyar euroluk gelirin yüzde 46’sını askeri helikopterlerin, yüzde 54’ünü ise ticari ve hizmet helikopterlerinin oluşturduğunu belirten Airbus Avrupa, Kafkasya ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi Başkanı Marco Miklis, “Teslim edilmeyi bekleyen yaklaşık 37 milyar dolarlık ürün projelerinin çalışmalarına devam ediyoruz. Geleceğin trendi olacak VSR 700 ve elektrikli kalkış ve iniş araçları gibi insansız sistemleri geliştirmeye odaklandık” ifadesini kullandı.

Küresel ölçekte yaklaşık 134 bin çalışanlarının bulunduğunu dile getiren Marco Miklis, 2018 yılında 64 milyar dolar gelir elde ettiklerini vurguladı. Uluslararası arenada en çok tercih edilen yolcu uçaklarının yanı sıra savunma sanayi alanında geliştirdikleri tanker, savaş, ulaştırma ve özel görev uçaklarında Avrupa lideri olduklarını söyleyen Miklis, “Helikopter sektöründe küresel ölçekte verimli sivil ve askeri döner kanat çözümleri sunan bir şirketiz. Türkiye’nin başta A400M stratejik uçaklarının servis desteği olmak üzere savunma gereksinimlerinin takip ve koordinasyonu için 2013 yılı Kasım ayında Airbus Defence and Space Türkiye’yi (ADSTR) kurduk” diye konuştu.

Türk Hava Kuvvetleri ile çalışıyor

Türkiye’de ilk A400M teslimiyle birlikte Airbus personeli ile Türk Hava Kuvvetleri personelinin Kayseri’de birlikte görev yaptığına dikkat çeken Marco Miklis, söz konusu yeni kuruluş ile Airbus’un satış ve pazarlamanın yanında kontrat, parça ve hizmet desteği sunduğunu vurguladı.

Airbus Defence and Space Türkiye’nin Türk Hava Kuvvetleri A400M hizmetleri ve CN235 parça temini ve modernizasyonunda aktif rol aldığını anlatan Miklis, şöyle devam etti: “Türkiye ve TSK, aynı zamanda üretim ortağı olduğu yeni A400M Atlas uçaklarını yoğun bir şekilde kullanmanın yanı sıra 58 adet uçağı ile global pazarın en büyük CN235 ulaştırma uçağı filosuna sahip.”

Türkiye’de A400M filosunun yaklaşık yüzde 85, CN235 filosunun ise yüzde 80’in üstünde faaliyet oranı ile görev yaptıklarını anlatan Marco Miklis, diğer kullanıcı ülkeler arasında Türk Hava Kuvvetleri’nin en yüksek filo faaliyet oranına sahip olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin Airbus Helicopters için çok önemli bir ortak olduğunun altını çizen Miklis, “1990’lı yıllarda imzalanan askeri anlaşmalar sonucu toplam 46 Cougar helikopteri kara ve hava kuvvetleri komutanlıkları envanterine girdi” açıklamasını yaptı.

“Küresel askeri helikopter pazarından yüzde 15 pay alıyor”

Airbus’un uzay alanında ise 2017 yılında Türksat 5A ve 5B telekomünikasyon uyduları kontratını kazandığını söyleyen Marco Miklis, kontrat kapsamında uyduların Türkiye’ye teslimatlarına 2020 yılı itibarı ile başlayacakları bilgisini verdi.

Airbus’un 2017 yılında 10.6 milyar euro gelir elde ettiğini dile getiren Miklis, “Ayrıca, 2017 yılında Ar-Ge çalışmalarına ayırdığımız 322 milyon euro ile büyüme amaçlı yatırımlarımıza devam ettik. Beş ve üstü koltuklu, ticari ve hizmet helikopterleri segmentine yüzde 52 ile dünya lideri olan Airbus Helicopters, küresel askeri helikopter pazarının da yüzde 15’ine hakim” şeklinde konuştu.

Airbus Defence and Space gelirlerinin üçte ikisinin ortak ülkelerden ve uluslararası kurumlardan elde edildiğine dikkat çeken Marco Miklis, üçte birinin ise Asya, Ortadoğu, Amerika ve Afrika’dan geldiğini ifade etti.

Gelecekte ise pazarın yaklaşık yüzde 90’ını ortak ülkeler dışında kalan kaynaklardan geleceği öngörüsünde bulunan Miklis, “Bugün itibarıyla 35 ülkede 180’den fazla Airbus Defence and Space tesisinde 133 bin 700 kişi istihdam ediliyor. Bu, firmaya multi-nasyonel yapı kazandırıyor” şeklinde konuştu.

 

Share