logo

HAVALİMANI TAKSİCİLERİNE “ TURİST DOSTU TAKSİCİ “ EĞİTİMİ!

İstanbul Havalimanında görev yapan taksi şoförlerine “turizm eğitim programı” programı verilmeye başladı. Eğitim sonunda sözlü ve yazılı sınav yapılacak olan taksi şoförleri, sınavdan iyi not alamadığı taktir de şoförlük yapamayacak.  Eğitime katılan ve başarılı olan taksi şoförlerinin arabasına “Turist dostu” logosu yapıştırılacak.

İstanbul Havalimanı Emniyet Müdürlüğü konferans salonunda, 1550 taksicinin katılacağı, alanında seçkin 45 uzmanın eğitim vereceği ve 4 Ekim’e kadar sürecek olan “İstanbul Havalimanı Taksicileri Turizm Eğitim Programı” başladı. Programın tanıtım toplantısına İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Önal, Taksiciler Kooparatifi Başkanı Fahrettin Can ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “ Taksiciler İstanbul’un en önemli elçileri. Taksicilerin zaman zaman bazı haksızlıklara uğradığına dikkati çeken Yılmaz, “Hukuku korumak her şeyin önünde gelir, ama hukuku korunması için herkese sorumluluk düşer. Bu hukukun inşası için bu eğitim programını başlatmış bulunuyoruz. İstanbul Havalimanı ülkemizin yüzakı. Tüm taksiciler önemli ama buranın taksicilerinin bizim için biraz daha önemli. Bakanlığımızın talimatı ve valimizin yakın ilgi ve himayesiyle bu çalışmayı başlattık. Bu eğitim sonucunda, eğer ciddiyet ve ilgiyle takip ederseniz, bilgi dağarcığınız çok gelişecek. Sizler için Türkiye’nin en iyi hocalarını buraya getirmeye çalıştık. Mimar Sinan Üniversite rektörü, Türkiye’nin  yakından tanıdığı Sinan Genim hoca, Acar Baltaş, sinemacı Hasan Kaçan, talk şovcu İbrahim Sadri, rehber Şerif Yenen gibi. Yapmanız gereken iki şey var.”

Derslere devam mecburiyeti var

Taksicilerin dersleri dikkatle takip etmeleri gerektiğini söyleyen Yılmaz ,”  Derselere devam mecburiyeti var. Eğitimin sonunda sınav yapılacak. Türkiye’nin en iyi hocalarının aralarında bulunduğu 45 kişilik bir eğitimi kadrosu burada görev alıyor. Sırf sizin için eğitim faydalı olsun diye Devlet Tiyatrolarından rica ettik ve özel senaryo hazırdık ve 15 kişilik bir ekip size uygulamalı tiyatro yapacak. Taksi ve turist ilişkisi üzerine. İl Emniyet müdürlüğümüz en iyi personeli gönderiyor. li sağlık personelimiz 6 kişilik bir ekibiyle burada olacak. Burada aldığınız eğitim sadece taksici olarak müşterilerinizle ilişkilerinizle değil emin olun hayatınız boyunca sizinle olacak.”

Eğitimin sonunda  taksilere ” Turist Dostu Taksici” logosu yapışırılacak

Eğitimin tamamlamasından ve sertifika alınmasından sonra da eğitimlere devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, bu eğitimleri hatırlatan mesajları taksicilerin cep telefonlarına yollayacaklarını ve kayıt altına alınmış bu eğitimlerin tekrar izlemeleri için internet ortamından tekrar izlemeleri için dijital ortama yükleyeceklerini ve eğitimi tamamlayanlara  ve başarı belgesi alanlara ” Turist Dostu Taksici” logosu vereceklerini aktardı.

Yılmaz, eğitim programına katkı veren herkese teşekkür ederek, bu eğitimlerin Sabiha Gökçen Havalimanı ve tarihi yarım adada görev yapan taksicileri de vereceklerini söyledi.

Fahrettin Can da, İstanbul Havalimanı’na taşınma öncesinde Atatürk Havalimanı’da iken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kendilerini ziyaret ettiği bir sırada taksicilerin eğitimi konusunun gündeme geldiğini söyledi. Ziyaret sırasında Bakan Ersoy’a taksiciler için bir çok çalışma yaptıklarını yaptıklarını belirten Can, “Zamanında eğitimler aldık ama taksicilik mesleği çok değişken bir yapı. Eğitim alanlar gidiyor. Arabalarımızı yenilememiz yetmiyor. Ama arabalarımızı yenilememiz yetmiyor. Kafa yapımızı yinelememiz, beynimimiz yenilememiz lazım. Eğitim vermemiz lazım. Burası turizm taksicileri kooperatifi. Siz turizm bakanısınız, bu eğitim size yakıyışıyor.’ dedim. Sağ olsun bakanımız olur’ dedi.  Bakanımız peşimizi bırakmadı. İl müdürümüz çok kez aradı. Ve bugünkü durama geldik.

Taksi şoförü turiste ‘hoşgeldiniz’ demeyi söylemek zorunda

Taksicileri’nin Turizm Eğitim Programı’na destek verenlere teşekkür eden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, ” programın başarılı olması temennisinde bulundu. İstanbul Havalimanı’na gelen turistlerin ilk olarak polis, gümrük ve taksicileri gördüklerini aktaran Yerlikaya, bu anlamda taksicilerin turistlere misafirperverlikle, güler yüzle ‘hoşgeldiniz’ demeyi söylemek zorunda olduğunu dile getirdi.

Turizmde Türkiye’nin çok önemli hedefleri var. 2023’te 70 milyon yabancı turist ve 70 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz.  İstanbul taksilciliği ile ilgili sayı problemimiz var. 29 yıldan beri 17 bin 395 taksi var. 29 yıl önce buraya gelen turist sayısını biliyor musunuz? 29 yıl önce İstanbul’a gelen turist sayısını biliyor musunuz? İstanbul’a günü birlik gelen sayıyı biliyor musunuz? Bunu kaldıramıyoruz. Şoför kardeşimiz için bu bir kariyer meslek olması lazım. Öyle bir meslek olacak ki, kolay elde edilmeyecek; geliri, sosyal güvenliği, sigortası adam gibi olacak. Ben, bunu istiyorum ve beraber çalışacağız. Biz Avrupa’da 3’üncü, dünyada 10’uncuyuz turizm sayısında. Cumhurbaşkanımız bunu kabul etmiyor ve hedef koyuyor. İlk etapta dünyada 3’üncü olacağız diyor. Bunun için bizim şoförlerimizin vücut ikliminde huzur ve mutluluğu elde etmiş olması lazım.”

“Tarife ücretleri 24 ayda bir olmaması lazım”

Ali Yerlikaya, “Taksilerin niteliği, dünyada rakiplerimizin yapmış olduğu, başardığı çizgi var. Daha iyisini yapabiliriz. Sermaye ve emeğin hakkını(plaka sahibi ve şoför); ikisi arasında medeniyetimize uygun iletişimi ve diyalogu sağlayacağız. Dolayısıyla ortaya öyle bir uygulama çıkacak ki insanlarımız, ‘işte İstanbul’un yeni nesil taksicileri budur’ diyecek. Arzu etmediğimiz meseleleri anlatmak istemiyorum. Bunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla oturacağız, istişare edeceğiz ve karar alacağız. Şehrin dili bunu gerektiriyor.” dedi. Tarife ücretleri 24 ayda bir olmaması lazım. İstanbul Büyükşehri Belediye Başkanlığı’na vekalet ettiğimiz dönemde, Eyüp Başkan ve yönetiminin tespiti de buydu. Bunu öyle bir sisteme bağlayalım ki, şehir kazanan taksici aldanan ya da taksici kazanan şehir aldanan değil, hakkı hukuku ne ise odanın, kooperatifin zam almayı başarmış gibi olmasın. Bunun adı konsun, 6 ay ya da 1 yıl olsun. O zaman geldiğinde tarife günün koşullarında ÜFE, TÜFE’ye göre ayarlansın. Bu da olacak. ‘Turist dostu taksici’, ‘insan dostu taksici’, ‘insanları Allah için seven İstanbul taksici’… Bu eğitim programının gerisinde bu cümleler de var. Biz böyle bir taksici duruşu hedefliyoruz. Bu program Mehmet Ersoy Bakanımız ile başlatılan ilk hizmet. 18 Ekim’deki çalıştayda sizlerle beraber, güzellikle, edep ile sevgimizi artırıcı şekilde konuşacağız”

“Turist dostu” logosu görürseniz o taksiye güvenerek binebilirsiniz

Taksi şoförlerine eğitim veren  Mimar Sinan Üniversitesi  Rektörü Handan İnce, “  Bir süre önce İl Müdürümüz Coşkun Yılmaz beni arayıp ta böyle bir programlarının olduğunu ve ders rica ettiklerini söyleyince hem çok şaşırdım. Hemde çok sevindim. Çünkü daha önce hiç hitap etmediğim bir kitle idi İstanbul’un şöförleri. Aynı zamanda çok mutlu oldum. Çünkü sık sık şikayet ettiğimiz ve aynı zamanda şikayetlerin artığı bir meslek kesimi idi. Buyrun böyle bir şikayet varsa birlikte bunların altını çizelim ve ne gerekiyorsa yapalım adına bir program hazırlınmış burada. Kültür Bakanımızın projesi bu. Bu gün şöför arkadaşlarımız burada. Onlar için çok güzel bir program hazırlanmış burada. Gerçekten çok ciddiyetle güzel bir program hazırlınmış. Özellikle taksici arkadaşlarımıza İstanbul’da turist sizden ne bekler, Müşteri geldiğinde sizden ne bekler Bu şehir nasıl gezdirilir? Bu şehir nasıl gezdirilir. Müşteriniz istediği noktaya nasıl götürülür. İstanbul nasıl bir şehirdir şeklinde ilerleyecek dersler ve bir sertifika verilecek. Arabaların üstünde “Turist dostu” logosu görürseniz o taksiye güvenerek binebilirsiniz”

Bu eğitimler bize bir şeyler katacak

30 yıldır taksicilik yaptığını söyleyen Yaşar Toprak,” İstanbul’da 30 yıldır İstanbul’da taksi şoförlüğü yapıyorum. Baba mesleğimiz taksicilik bizim. Sayın valimin dediği cümlelerin altına imzamızı atıyoruz. Bu eğitim olsun bundan önce aldığımız bundan sonra alacağımız eğitimlerin mutlaka bize birşeyler katacağı aşikar. Meslek kuruluşlarının bize yönelik vereceği desteklerle bizde onların açtığı her yol ile müşterilerimize göstereceğiz. Mutlaka bu eğitimler bizlere bir şeyler katacaktır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz bizde elimizden geleni yapacağız”

Bu eğitimlerin kendilerine verilmesinden çok mutlu olduğunu söyleyen Mustafa  sezer,” Eğitim çok güzel. Turizm bakanlığımız Valiliğimizin taksicileri eğitme konusunda çok memnunuz. Eğitim şöför arkadaşlarımızın müşterilere nasıl davranacağını öğretiyor. İstanbul’un turizmi açısından güzel bir eğitim olacak. Bu konuda destekliyoruz. Bu tür eğitimlerin çoğalmasını istiyoruz.

Share