logo

THK, ”ATEŞ KUŞLARINI” ELDEN ÇIKARIYOR

THK Kayyum Heyeti, sekiz yangın söndürme uçağını tüm itirazlara rağmen satışa çıkardı. Uçaklara 37,6 milyon dolar değer biçilirken, satış işlemleri için de son aşamaya gelindi.

Sözcü…com.tr’de yer alan habere göre Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Şubat 1925’te kurduğu Türk Hava Kurumu (THK) 100. yılında yangın söndürme uçaklarını satışa çıkardı.

THK Kayyum Heyeti, yangın söndürme uçaklarının satışı için Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden onay istemişti.

28 Kasım 2024 ise mahkeme sekiz yangın söndürme uçağının açık artırma ile satışına izin verdi. Mahkeme kararında söndürme uçaklarının satışından elde edilecek parayla “THK’nin vergi, SGK ve işçi alacaklarını ile işletme giderlerini ödeyeceği” belirtildi.

Ayrıca üç kişilik bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasına ve bu heyetin uçakların değerine dair rapor hazırlamasına da karar verildi.

İki bilirkişiye hazırlatılan rapor 23 Ocak 2025’te mahkemeye sunuldu.

Raporda, THK’nin elinde üçü faal ve beşi gayri faal (bakım ve onarımları yapıldığında kullanılabilecek durumda olan) CL-215 tipi yangın söndürme uçağı olduğu belirtildi. Bilirkişiler sekiz söndürme uçağı için toplam KDV hariç 37 milyon 685 bin dolar değer biçti.

 

Share