logo

‘THY ”KÖRFEZİ” ZORLUYOR

Üç ertelemenin ardından bu hafta sonu tam olarak açılacak olan İstanbul Havalimanı, güçlü büyüyen THY’ye Körfez’deki rakiplerine karşı üstünlük sağlamasına katkı verecek.

İstanbul Havalimanı’nın açılışı, yıllık 130 milyon yolcuya hizmet verecek olan Dubai Al Maktoum Uluslararası Havalimanı’nın 2030’a ertelenen açılışından yaklaşık 10 yıl önce gerçekleşti.

Dubai merkezli Emirates, nihai olarak 260 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanan söz konusu havalimanına zamanı geldiğinde taşınacak olsa da; şimdilik, yaklaşık 90 milyon yolcuya hizmet veren mevcut merkezi Dubai International’a odaklanmayı planlıyor.

Körfez bölgesi havayolları, bazı zorluklarla karşı karşıya. Körfez’deki komşularıyla yaşadığı sorun nedeniyle Orta Doğu’daki 18 noktaya uçuşunu kaybeden Qatar Airways, art arda ikinci yılda da zarar açıklayacağını duyurmuştu.

Emirates ise Kasım ayında yaptığı açıklamada, yılın ilk yarısındaki kârın son 10 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından zor bir döneme işaret etmişti.

“Türk havacılık sektörü Körfez bölgesi havayolları için büyük bir tehdit haline geldi” diyen Orta Doğu merkezli bir havayolunun üst düzey yöneticisi, aynı zamanda Asya ve Avrupa’daki rakipleri için de bir tehdide dikkat çekti. Bir analist de söz konusu tehdidin, Frankfurt Havalimanı’nı da kapsadığına işaret etti. Frankfurt Havalimanı, Avrupa’nın en büyük havayollarından biri konumundaki Lufthansa’nın merkezi konumunda bulunuyor.

Ancak tek tehdit THY değil

Etiyopya geçen yıl Afrika’ya yönelik uzun mesafe yolcuları için bir kanal olma konusunda Dubai’den rol çaldı. Bu da Etiyopya havayollarının THY ve Emirates’in domine ettiği Afrika’da yeniden pazar kazanma konusundaki başarısına işaret ediyor.

Büyüyen Asya ülkelerini hedef olarak belirleyen THY, Aralık ayında Hindistan’ın en büyük iç hat taşıyıcısı konumundaki IndiGo ile kod paylaşım anlaşması imzalamış; kargo taşımacılığı alanındaki faaliyetlerini büyütmek için de Çinli kargo taşıma şirketi ZTO ile ortaklık kurmuştu.

“THY için yeni havalimanı ile birlikte yukarı potansiyel; Çin, Hindistan ve gelişmekte olan Asya ülkelerine daha fazla erişimden kaynaklanıyor” diyen TEB Yatırım/BNP Paribas Kıdemli Analisti Erdem Kaylı, Atatürk Havalimanı’nın transfer yolcusu odaklı bir modeli olmaması ve slot kısıtlamaları nedeniyle THY’nin özellikle Asya’daki gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme potansiyelinden yeterince faydalanamadığını belirtiyor.

Kaynak: Reuters

Share