logo

TUSAŞ’TAN UYDU YAPISALLARINA 3 BOYUTLU DOKUNUŞ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), uydu yapısallarını Türkiye’de ilk kez üç boyutlu yazıcılarda üretmeyi başardı.

TUSAŞ milli havacılık ve uzay ekosisteminde bir ilki daha gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk kez eklemeli imalat teknolojisini esas alan üç boyutlu yazıcılar kullanılarak uydu donanımlarına ait yapısal bileşenlerin tasarım, analiz, üretim ve yeterlilik testleri ile birlikte kalifikasyon süreçleri tamamlandı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), uydu yapısallarını Türkiye’de ilk kez üç boyutlu yazıcılarda üretmeyi başardı.

Görev-kritik uzay yapısal parçaları talaşlı üretimin aksine, metal, seramik ve polimer bileşenlerin katman katman eritilerek üç-boyutlu parçalar geliştirilmesini esas alan Eklemeli İmalat Yöntemi ile üreten TUSAŞ, yeni bir ileri teknolojiyi daha bünyesine kazandırdı. Geliştirilmiş olan parçalarda, ileri yapısal optimizasyon yazılımları ile %30 oranında ağırlık kazancı sağlandı. TUSAŞ bünyesinde bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET)’nde gerçekleşen çok sayıda uzay yeterlilik testleri başarıyla tamamlanan parçaların yüksek teknoloji ürünü haberleşme uydularında kullanılması hedefleniyor.

TUSAŞ’ın ulusal mükemmeliyet merkezi vizyonu ile kurduğu Eklemeli İmalat Teknoloji Merkezi tesislerinde hammadde aşamasından başlayarak; ülkemizin en büyük boyutlu titanyum ve alüminyum alaşımlı stratejik havacılık ve uzay parçaları üretilecektir. Ayrıca T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Üretim Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi (ÜRTEMM A.Ş.) ortaklığında yürütülen projeler ile yüksek enerji kaynaklı iki farklı üç boyutlu yazıcı milli ve yerli olarak geliştirilecek ve yüksek teknolojili üretim kabiliyetleri ülkemize kazandırılacak.

TUSAŞ sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ”Ülkemizde ilk kez Eklemeli İmalat Teknolojisi’ni esas alan üç boyutlu yazıcılar ile uydu yapısallarının üretim ve kalifikasyonunu başardık. Milli uzay ekosisteminde bir ilki daha gerçekleştirerek yeni bir üretim modelini daha bünyemize katmanın gururunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İzlemek için tıklayınız

Share