logo

UÇAKLAR TİBET ÜZERNDE NEDEN UÇAMAZ?

20. yüzyılın başında icat edilen, hayatımızı çok hızlı değiştiren icatlardan birisi de uçaktır. Ulaşım olanaklarını büyük oranda değiştiren bu aracın gitmedi, gidemedi bir yer var; Tibet. Haliyle insanlar “Uçaklar neden Tibet üzerinden uçamaz?” sorusu merak konusu oluyor. 

Dünyanın dört bir tarafına uçaklarla gidiyoruz. Trenle, otobüsle, gemiyle günler sürecek yolculuklar artık saatler içerisinde gerçekleşebiliyor. Peki, dünyanın her yerine gerçekten gidebiliyor muyuz? Dünyanın her yerine gitmeye çalışıyoruz ancak Tibet bu kategorinin dışında. Uçakla Tibet’e gitmek oldukça, üzerinden geçmek ise neredeyse imkansız. Haliyle insanlar da merak ediyor “Uçaklar neden Tibet’in üzerinden geçemiyor?” diyerekten. Bunun birkaç nedeni var.

RADARDA DA GÖRÜLÜYOR 

Öncelikle uçakların geçiş yollarına bakalım. Flight Radar sitesinde de görüldüğü gibi uçaklar yollarını Tibet’in üzerinden geçmeyecek şekilde planlarlar. Böylece büyük bir riskin önüne geçmiş olur pilotlar ve havayolları. Nedir o risk peki?

ÇOK YÜKSEK YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ VAR 

Çok yüksek yeryüzü şekilleri varUçaklar zaman zaman kabin basıncı sorunları yaşayabiliyor. Kabin basıncı düşünce oksijen maskelerini kullanır yolcular. Uçak da o arada 10 bin feet (3 bin metre) irtifaya inerek basıncı dengelemeye çalışır. Ancak Tibet dünyanın en yüksek yerlerinden birisi. 5 – 6 bin metre yükseklikte dağların bulunduğu bir alan. Haliyle uçaklar bu bölgede rahatlıkla hareket edemez. Acil bir durumda uçaklar için sıkıntılı bir an.

MOTOR BOZULURSA SIKINTILI 

Motor bozulursa sıkıntıUçaklar tek motorla uçmaya devam edebilir ancak aynı irtifayı korumakta zorlanabilir. Olası bir motor arızasında sabit bir yükseklikte kalamayacağı için yine sıkıntı yaşayabilir. Bu yüzden de uçaklar Tibet üzerinden geçmek istemiyor.

DENGESİZ BİR HAVA BASINCI MEVCUT

Dengesiz bir hava akımı mevcutUçuşların çok az olmasının bir sebebi ise Tibet üzerindeki hava akımlarının çok dengesiz olmasıdır. Açık hava türbülansı veya dengesiz hava akımları bölgenin sıkıntı yaşattığı bir diğer olaydır. Yaşanan bu hava olayları ise uçakların sorun yaşamasına sebep olacaktır.

HAVALİMANI ÇOK FAZLA YOK

Bunların dışında bir diğer etmen de Tibet bölgesindeki havalimanı yetersizliğidir. Acil durumlarda uçakların inebileceği havalimanları sayısı sadece 2. Onların pistlerinin uzunluğu da yeteri kadar değil. Birçok pilotun tecrübe etmediği bu havalimanları risk teşkil etmektedir

ASKERİ ÜSLER ÇOK FAZLA 

Özellikle Hindistan’ın bölgedeki askeri varlığı sivil uçaklar için risk teşkil etmektedir. Askeri bölgelerin üzerinden geçmenin yasak ve tehlikeli olması uçakların oradan geçmesine mani oluyor.

(MİLLİYET-Selçuk Bulut)

Share