Son Dakika
Balıkesir’in Kavaklı, Üçpınar ve Tatlıpınar köylerindeki genç kızlar, 18’ini doldurunca soluğu fişek ve dinamit dolum fabrikasında alıyor. Her gün binlerce fişek üreten genç kızların bir özelliği de İstanbul 3’üncü havalimanının yapımında kullanılan dinamitleri kusursuz biçimde montajlamaları…
BAalikesir merkeze bağlı Kavaklı, Üçpınar ve Tatlıpınar köylerindeki genç kızlar 18 yaşını doldurur doldurmaz, Yavaşçalar Fişek ve Dinamit Dolum Fabrikası’nda çalışmak için başvuruyor. Fabrikanın toplam 350 olan çalışan sayısının 105’ini bu 3 köyden gelen 18-40 yaş arası kadınlar oluşturuyor. Genç kızlar, ilk zamanlar biraz kaygılansalar da kısa zamanda binlerce av tüfeği fişeği üretip, paketleyecek hale geliyor. Dahası binlerce fişeğin yanı sıra gerçek mermi, kovan, barut, saçma hatta dinamit üretiminde de yer alıyorlar.
“KORKUYU YENDİK”
27 kadının çalıştığı fişek imalathanesinde 10 yıldır çalışan Çiğdem Akgün (28) ile kurşun sesleri arasında konuşmaya başlıyoruz. Akgün, “Tarlada işçi olarak çalışıyordum. Babam izin verdi, burada çalışmaya başladım. İlk zamanlar çok korkuyordum, kalbim küt küt atıyordu. Ama eğitimleri alıp işi öğrendikten sonra her şey kolaylaştı” diyor. Kadın personelin şefi olan ve eşi ile fabrikada tanıştığını anlatan Akgün şöyle devam ediyor: “Burada iş kazası pek olmaz. Geçen yıl kapsül sıkışması sonucu hafif bir patlama yaşadık. Üniteyi boşalttık. 2 arkadaşımıza ilk müdahaleyi yapıp hastaneye gönderdik. O olaydan sonra kadın arkadaşlarımız yine çalışmaya devam ettiler. Korkularını yendiler.”
FLORİDA’DA EĞİTİM ALDI
Fişek üretiminde çalışan 40 yaşındaki Yasemin Aygün, 34 yaşında girdiği fabrikada, işe ses mermisi dizerek başlamış. Kısa sürede gelişme göstererek paketleme elemanı olan Aygün, “İlk zamanlar biraz ürkeklik hissetsem de sonra alıştım. İşimi severek ve dikkatle yapıyorum. Şirket eğitim amaçlı ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki tesisimize gönderdi ve bir ay oradaki tesiste kurşun üretimi bölümünde çalıştım” diyor.
EN TEHLİKELİ BÖLÜM
Patlayıcı madde imalatı yapan fabrikanın en riskli ve tehlikeli bölümü, dinamit kapsülünün montajlandığı yer. Fabrikanın bu ünitesi sadece kadın çalışanlardan oluşuyor. 17 kadın personel çalışıyor. İş kazası riskinin çok yüksek olduğu bu bölüme sadece kimya mühendisinin parmak iziyle girilebiliyor. Çalışanlar elektrikten arındırılmış özel kıyafet ve terlikleriyle içeri alınıyor.
TEK KADIN KİMYA MÜHENDİSİ
Dinamit üretiminin yapıldığı tesiste kimya mühendisi Özlem Özçalar (26) tesisin adeta ana kumandası. Özçalar, dinamitin hammaddesi olan krema şeklindeki sıvının hazırlanış sürecini şöyle anlatıyor: “Dinamiti aydınlatmada kullandığımız mumlardan, mineral yağlardan ve gaz solüsyonundan üretiyoruz. Çözeltiyle sıvı hale getirip başka kimyasallarla birleştirip, makinelerde işleyip krema kıvamına getiriyoruz. Birçok işleme tabi tutuyoruz. Bu dinamitler denizin içinde yapılan inşaatlarda, Marmaray, 3. havalimanı gibi inşaat projelerinde kullanılıyor.”
“ERKEKLERDEN DAHA DİKKATLİYİZ”
Kurusıkı tesisindeyse 18 kadın görev alıyor. Bir yıl önce mermilerle tanışan Berna Aydın (19), “İşimiz dikkat istiyor, erkeklerden daha dikkatliyiz. Günde 4 bin ses mermisi dizip barutluyorum” diye işini anlatıyor. Fatma Kaçar (19) liseyi bitirir bitirmez işe başlamış. Kaçar, şunları söylüyor: “Kulaklık ve özel gözlükle çalışıyoruz. Dikkatimiz dağılmasın diye birbirimizle konuşmuyoruz. Dışarıda silah sesi duyduğumuzda merminin ne olduğunu anlıyoruz. Gerçek silah daha hızlı patlıyor.”
APRON24.COM
BENZER HABERLER