logo

DHMİ SMART’I GECE YARISI DEVREYE ALDI !

smart_merkez

Yaklaşık 9 yıldır yılan hikayesine dönen, Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu-Smart Projesi, bu gece 01:00’de devreye alınacak.

Türkiye üzerindeki tüm hava trafiği, DHMİ tarafından 80’li yıllarda kurulan eski radar ve trafik sistemlerinin yerine geçen Smart ile tek merkezden yönetilecek.

kule_icerisi

Türkiye’de hava seyrü-sefer hizmetlerinin tek merkezde yönetilmesi fikri 4 yılda bir düzenlenen ulusal havacılık konseylerinin hep birinci gündem maddesi oldu. Bundan 9 yıl önce ortaya atılan bu fikir zamanla formunu buldu ve ortaya Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu-Smart Projesi çıktı.

Ancak projeyi üstlenen yabancı firmadan kaynaklanan aksaklıklar yüzünden bu önemli proje bir türlü hayata geçirilemedi. DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, geçen ay İstanbul’da havacılık muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda bu sıkıntıya dikkat çekmişti. Yıldırım projede çok geç kalındığını ifade etmişti.

ucaklar_kule_manset

YILDIRIM ADIM ADIM TAKİPTEYDİ 

Yıldırım, bu toplantının ardından hız kesmeden gölge modunda çalışan Smart Projesiyle ilgili DHMİ birimlerinden detaylı birifing aldı. Projeyi üstlenen firma yetkilileri geçen hafta Ankara ve İstanbul’da Smart’ın son testlerini tamamlayarak devreye alınacak hale getirdi. DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım’ın verdiği talimatla Türkiye’deki tüm hava trafik birimlerinde Smart’a geçilecek şekilde teknik çalışmalar ve yeni nöbet sistemi belirlendi.

smart_yildirim_1

Tüm bu aşamalardan sonra Türkiye Hava Trafik tarihine geçecek olan Smart Projesi, DHMİ Genel Müdürü Yıldırım’ın talimatıyla bu gece 01.00’da devreye alınacak. Yıldırım Ankara’daki Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi’nde ekiple birlikte projenin devreye alınma işlemini bizzat gerçekleştirecek. Böylece Smart Türkiye hava sahasındaki trafiği yönetmek için tamamen aktif hale gelecek. Eski radar ve trafik sistemleri ise izleme modunda kalacak. Ancak iki sistem de bir süreliğine birlikte kullanılmaya devam edecek.

smart kulesi

SMART PROJESİ NEDİR, NEYE YARAYACAK ?

Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu-Smart Projesi ile Türkiye’de 80’lerde kurulan radar ve hava trafik sistemleri yenilendi. Proje Eurocontrol ve ICAO’nun (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) belirtmiş olduğu günümüz gereksinimlerini tam olarak karşılayacak özelliklere sahip.  Projenin bitmesi ile birlikte bugüne kadar 2 ayrı merkez (Ankara ve İstanbul) tarafından yönlendirilen hava sahası, Smart sayesinde Esenboğa’da kurulan Türkiye Hava Trafik Ana Kontrol Merkezi’nden idare edilecek.

kule-ucak_iceri

Proje ile ülke hava sahasının sıkışan kapasitesi artırılarak uçuş güvenliği büyük ölçüde sağlanacak. Sistem İstanbul, İzmir Adnan Menderes, Dalaman, Antalya ve Bodrum havaalanlarında oluşturulacak modern sistemlerle entegre edilerek hizmet verecek. Smart Projesi kapsamında 24 radarın yenilenmesi yapıldı. Sistem yan bileşenleriyle beraber yaklaşık 150 milyon Euro’ya mal oldu.

hava_merkez

SMART (System Modernisation of ATM Resources ) projesiyle, önceden Türk hava sahası iki parçada idare edilirken, artık tek parçadan yönetilecek. Eskiden doğu ve batı FIR’ları (Flight Information Region/Uçuş Bilgi Bölgesi) varken, Doğu FIR’ın merkezi Ankara, batı FIR’ın merkezi İstanbul idi. SMART projesi ile bunların tamamı Türkiye FIR’ı adı altında tek hale getirilecek. İstanbul sadece yaklaşma kontrol hizmeti verecek. İstanbul kendi manevra sahası içerisinde, Atatürk, Sabiha Gökçen, Çorlu ve Yenişehir havalimanlarına yaklaşma kontrol hizmeti verecek bir ünite niteliğinde olacak.

APRON24.COM/ÖZEL HABER

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

4+2 = ?