logo

İFLAS EDEN MONARCH TÜRK TURİZMİNİ SUÇLADI!

İngiliz Havayolu firması Monarch’ın genel müdürü Şirketin genel müdürü Andrew Swaffield iflasın nedenleri arasında “Türkiye’de turizm sektöründeki çöküşü” de saydı. Swaffield, Mısır ve Tunus’taki “terör olaylarının” da iflas etmelerinde etkili olduğunu söyledi.

Taşıdıkları yolcu sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 14 düştüğünü kaydeden Swaffield, cirolarının da 100 milyon sterlin azaldığını belirtti. CAA ise yurtdışında uçuşlarını bekleyen 110 bin Monarch müşterisinin İngiltere’ye getirilmesi için 30 uçağın ayarlandığını duyurdu.

İngiltere’nin savaş dönemleri dışında hiç bu kadar fazla sayıda kişi topluca ülkeye getirilmemişti. 2100 personeli bulunan Monarch Havayolları geçen yıl 291 milyon sterlin zarar etmişti. Şirket CAA ile paket tatil satışlarını sürdürebilmek ve gerekli ruhsatları almak için müzakereler yapıyordu.

İngiliz havacılık tarihinin en büyük iflası olan bu kararın ardından önümüzdeki döneme yönelik 300 bin rezervasyon iptal olmuştu.

‘AKDENİZ’DEKİ FİYAT SATIŞINDAN KAYNAKLANDI’

İngiltere Ulaştırma Bakanı Chris Grayling ise Monarch’ın iflasının “Akdeniz’deki fiyat savaşlarından” kaynaklandığını söyledi. Grayling, “Yurtdışındaki Britanyalı tatilciler için çok stresli bir durum. Benim ilk önceliğim onların İngiltere’ye dönmesini sağlamak” dedi.

ZARAR AÇIKLAMIŞTI

Monarch Airlines 5 Haziran 1967’de kuruldu. Yarım asırlık şirket, İngiltere’nin önde gelen oyuncuları arasında yer alıyordu. Geçtiğimiz yıl İngiltere’den 40 farklı bölgeye 6 milyondan fazla yolcu taşıyan Monarch Airlines’ta 2 bin 500 kişi çalışıyor. Şirket geçtiğimiz yıl 214 milyon pound zarar açıklamıştı.

FETOB:”İngiliz devinin bize borcu var”

İngiliz Havayolu firması Monarch’ın iflas etmesinin ardından, şirketin genel müdürünün “İflas etmemizde Türkiye turizminin de etkisi var” demesi tartışma yarattı. Turizm sektörü temsilcileri, “Monarch uzun süredir finansal sıkıntı yaşıyordu. İngiliz pazarında bir düşüş oldu ancak bu yıl geçen yılın üzerine çıkmayı başardık. Ayrıca uçak başına 6 bin dolar destek verilen bir ülke yüzünden iflas ettiklerini söylemeleri doğru değil. Bizi de zor durumda bıraktılar. Marmaris ve Fethiye bölgesine 2.5-3 milyon dolar borç yaptılar” ifadelerini kullandı.
Bu sene İngiltere pazarında 2016 rakamlarının üzerine çıkıldığını belirten Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal, “Monarch’ın iflas etmesinde Türkiye’nin pek faza rolü olduğunu düşünmüyorum. Monarch Geçen yıl Marmaris ve Fethiye bölgesine 100 bine yakın kişiye getirmişti. 2017’de ise bu rakam 100 binin üzerine çıktı. Monarch’ın uzun yıllardır sıkıntı yaşadığını biliyorduk. Sonunda iflas ettiler. Bizi de zor durumda bıraktılar. Bölgeye 2.5-3 milyon sterlin civarında borç bıraktılar. Diğer büyük turizm firmaları Thomas Cook ve Tui bu söylenenlerin aksine Türkiye’ye ayırdıkları kapasiteyi arttırmayı düşünüyor. Daha geçen hafta bu iki firma ile görüşme gerçekleştirdik. Gayet olumlu bakıyorlardı. Ayrıca Türkiye, gelen uçaklara destek de veriyor. Uçak başına 6 bin dolar destek aldıkları ülke yüzünden iflas ettiklerini söylüyorlar” dedi. Bölgede şu anda 5 bine yakın Monarch müşterisi olduğunu dile getiren Bülent Uysal, onların ise sigorta sistemi sebebiyle sıkıntı yaşamayacaklarını belirtti.

.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

10+1 = ?