Son Dakika
Türkiye’nin en yeni havacılık eğitim kuruluşu İstanbul Havacılık Kursu, havacılık sektöründeki yenilikçi ve farklı olma vizyonuna uygun mezuniyet törenini, daha önce rastlanmamış görsel şölene dönüştürerek bir ilke imza attı.
REKABETTEKİ FARK İNSAN FAKTÖRÜNDE
Sevincin hüzne karıştığı ve duygusal anlar yaşanan mezuniyet töreninin açılış konuşmasını İstanbul Havacılık Kursu Kurucu Müdürü Çağatay Fırat yaptı. Fırat, konuşmasında, “Havayolu şirketlerinin Kabin Memurluğu eğitimi ile ilgili olarak yüksek okul, üniversite ve MEB onaylı Türkiye’de verilen eğitim kurumlarını dikkate almaları memnuniyet verici. Lakin bu konuda kendilerinden çok daha fazla destek bekliyoruz. Şimdiye kadar bu konuda bize destek veren havayolu şirketlerimize çok teşekkür ederiz. Kar marjının giderek düştüğü, sosyal medya ve teknoloji sayesinde yolcu memnuniyeti ve pozitif yolcu tecrübelerinin en önemli havayolu rekabet sahalarından olduğu günümüzde Kabin Memurlarının ve Kabin Hizmetleri’nin yeri çok daha önemli bir hal almıştır. Havayolu şirketlerinin kullandığı uçaklar, rezervasyon sistemleri, pazarlama kanalları, bakım prosedürleri aynıdır… Rekabeti yaratacak fark nerededir? İnsan faktöründe. Dünyanın gerek 5 yıldızlı havayolu şirketleri, gerekse düşük maliyetli havayolu şirketlerinin reklamlarına ve pazarlama argümanlarına baktığınızda insan öğesinin ön planda olduğunu ve insan yüzünün de Kabin Memuru olduğunu göreceksiniz. Bir havayolu operasyonunun gerçekleşmesinde geriye dönük 10 yıllık emek yatar. Uçak mühendisinin tasarım yapması, uçulacak destinasyonların fizibilite çalışmaları, maliyet hesaplamaları düşünülecek olursa bir uçuş operasyonunun gerçekleştirilmesi için yüzlerce insanın emeği söz konusudur. Oysa yolcuların bütün bu yılların emeği ve çabasından bihaber, uçağın kapısına geldiğinde kendisini karşılayan kişinin tutumuna göre havayolu hakkındaki düşüncesi oluşur. İşte bu sebepten dolayı havayolu işletmeciliğinde kabin hizmetlerinin önemi büyüktür. Biz öğrencilerimize eğitimleri boyunca bu vizyonu aşıladık” ifadelerini kullanarak, öğrencilere verilen eğitimin 4 aylık bir süre olarak görünse de altında 1 yıllık ön hazırlık süresi olduğunu söyledi.
Fırat, kurumun kuruluş aşamasından günümüze gelmesinde emeği geçen tüm eğitim kadrosuna teşekkür etti. Öğrencilerin 4 ay boyunca almış oldukları eğitime ait barkovizyon gösterisinin ardından İstanbul Havacılık Kursu Kabin Eğitim Müdürü ve aynı zamanda kurumun Genel Koordinatörü olan Semra Civelekhan tarafından yapılan konuşmada duygu dolu anlar yaşandı. Demir kanatlı kuşun sevdasına düşmüş, havacılık tutkunu öğrencilerini hayallerine uçurmak için orada olduklarını söyleyen Kabin Eğitim Müdürü, konuşmasında kabin memurluğu mesleğinin zorluklarından bahsederken öğrencilerinin de meşakkatli mesleğe gönülden bağlandıklarını ve eğitim süresi boyunca kendi hayatlarından özverilerde bulunduklarına değindi. Civelekhan, “Onlardan ayrılmak sanırım en çok bana dokunacak… Onlar şimdiye kadar ailelerinin gururuydular artık bizim de…” diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmanın ardından, tarihteki ilk kabin memurlarının ant içerek göreve başlamasına istinaden, kaleme aldığı Kabin Memuru Yemini’ni kürsüden okuyan Civelekhan’a öğrencileri yemini tekrar ederek eşlik etti. Davetlilerin gözyaşlarına hâkim olamadığı yemin töreninin ardından mezunlara kabin memurluğu mesleğini temsil eden tek kanatlı brövelerin takılması merasimine geçildi. İstanbul Havacılık Kursu, Kabin Eğitim eğitmenlerinden Nilüfer Tellikurşun’un bröveleri takmasının ardından dönem birincisi Tuğçe Şener, kurumda kabin memuru eğitimi alan Kübra Yurdakul’a “Bu flamanın gölgesinde, almış olduğumuz eğitim süresince, bizden önceki kabin memurlarının bize aktardığı bilgilere sadık kalacağımıza söz vererek okulumuzun flamasını bizden sonra taşıyacak meslektaşlarımıza teslim ediyoruz” diyerek okul flamasını teslim etti.
Dönem birincisi Şener’e başarı belgesini ARFAA Emekli Kabin Memurları Derneği Başkanı Deniz Molu takdim etti. Molu, törende çok duygulandığını, ilk kabin memuru olduğu günleri hatırladığını belirterek “Hepimize gurur verici şeyler yaşattınız, harikasınız Havacılık Okulu… Sizi canı gönülden kutluyorum” dedi.
Kurs Bitirme Sertifikalarını alan kabin memurları İAA tezahüratları ile keplerini attılar. Dünyada, havayollarında uçan ilk bayan kabin memurlarının hemşirelerden oluşması ve uçuşlarda hemşire pelerinleri ile askeri kepler giymiş olmasına istinaden, mezun öğrencilerin kurum renklerinde tasarlanmış pelerin şeklinde cüppeler giyerek kayık kepler takması dikkat çekti. Kabin Eğitim hocalarıyla birlikte pasta kesen öğrenciler, aileleri ve hocalarıyla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.
İstanbul Havacılık Kursu Kabin Eğitim Müdürü Semra Civelekhan tarafından kaleme alınan, Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip İstanbul Havacılık Kursu Kabin Memuru mesleki yemini şöyle:
İAA KABİN MEMURU YEMİNİ…
“Kabin içinde emniyet ve güvenliğin bilgim, tecrübem ve kararlarıma bağlı olduğunun bilincinde olarak, her an teyakkuzda bulunacağıma, öğrenmiş olduğum emniyet ve güvenlik tedbirlerini sır olarak saklayacağıma
Görevimi yerine getirirken ayrımcı tutum ve davranışlardan uzak duracağıma, yolcu memnuniyetini her daim gözeteceğime, maddi ya da kişisel kazançlar uğruna mesleki etiğe uymayan davranışlarda bulunmayacağıma, ekip arkadaşımın kader arkadaşım olduğunu ilelebet hatırlayacağıma,
Ülkemin, taşıdığım üniformamın ve kabin memurluğu mesleğinin örnek bir temsilcisi olmak için, ulusal ve uluslararası kurallara, kanunlara ve brövemin temsil ettiği tüm değerlere uygun hareket edeceğime ant içerim.”
APRON24.COM
BENZER HABERLER