Son Dakika
THY, hava iş kolunda grev yasağı öngören kanun değişikliği teklifinin, TBMM’de görüşülecek olmasını protesto eden 305 çalışanını işten atmıştı.
Yargıtay dairelerinin bu işçiler için verdiği farklı kararları, Anayasa Mahkemesi karara bağladı ve bir THY çalışanı 10 bin TL tazminat kazandı.
Anayasa Mahkeme’sine bireysel başvuruda bulunan bir THY kabin memuru, raporlu olmasına rağmen, iş bırakma eylemi gerekçesiyle işten çıkarıldı. Kabin memuru bunu haksızlık olarak nitelendirerek, THY’ye karşı dava açtı. Bu dava, haksız ve benzer davalarda verilen onama kararlarıyla çelişir biçimde, Yargıtay tarafından reddedildi.
Ancak gerçekleşen basın açıklamasının yasa dışı eylem olarak nitelendirilmesinin, Anayasa’nın 10., 13., 36., 49., 53., ve 54. Maddelerine de düzenlenen kanun önünde eşitlik ile temel hakların sınırlandırılması ilkelerine ve adil yargılanma, çalışma, toplu sözleşme ve grev haklarına aykırılık oluşturduğu ileri sürüldü.
Haksızlığı uğradığını iddia eden THY kabin memuru, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak, yeniden yargılanma ya da tazminat ödenmesini ve yargılanma giderlerine hükmedilmesini talep etti.
10 BİN TL TAZMİNAT KAZANDI !
Anayasa Mahkemesi nihai kararını vererek bireysel başvuruda bulunan THY kabin memuruna,10 Bin TL tazminat ödenmesine ayrıca mahkeme giderlerinin de (1.700 TL ye yakın) ödenmesine karar verdi. Kabin memuru uğratıldığı hak ihlalleri sebebiyle toplam 11 bin 700 TL kazanmış oldu.
Anayasa Mahkeme’sinin bu kararı, Anayasa’nın 36. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki tespit dikkate alınarak verildi. Anayasa Mahkemesi Yargıtay Dairelerinin birbirinden farklı kararlar vermesini de karara bağlayarak gerekçelerini de sundu.
Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi:
– Grev hakkının ihlal edildiği yönündeki şikayetlerinin açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edileme z olduğuna,
– Adil yargılanma hakkı kapsamındaki şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna,
– Anayasa’nın 36. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi’ne başvuran ve işten atılmış olan işçinin tekrar yargılanarak bu hususlarda ihlallerin önüne geçilmesine kısacası işe iade edilmesinin gerektiğini istemektedir.
Bu karar ile işçi, memur, çalışan herkesin bir şekilde uzun bir süreç geçse de Sendika Üyesi olduğu için katıldığı eylemlere ceza verilemeyeceği bilakis ceza verilirse tazminat alacağı açıkça ortaya çıkmıştır.
APRON24.COM
BENZER HABERLER