logo

İSTİHDAM GÖKLERDE!

Havacılık sektörünün çok hızlı büyüdüğü Türkiye’de popüleritesi,yüksek maaşı ve iş bulma imkanıyla pilotluğa ilgi her geçen yıl artarak devam ediyor.Şu an Türkiye’de aktif lisans sahibi 6 bin 731 pilot bulunurken sadece bu yılın 9 ayında 778 kişi daha pilot lisansı aldı.Her yıl sektöre yeni pilotların katılmasına rağmen yine de pilot ihtiyacını karşılayamayan havayolları yabancı pilot alımı yapıyor ve sürekli de ilana çıkıyor.Şu an 300’üncü uçağını bekleyen ve her yıl 500 yeni pilota ihtiyaç duyan THY’de ise 4 bin 200 pilot görev yapıyor.

kokpit-pilot

Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde önümüzdeki 20 yılda 600 bin pilot 400 bin de teknisyene ihtiyaç duyulacak.Bunun yanı sıra önümüzdeki 10 yıl için 13 binde iş jetine ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de de havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı ilk 9 ayda yüzde 9,2 artışla 140 milyonu aşarken havacılık sektörü hız kesmeden büyümeye devam ediyor.Türkiye’de özellikle THY ve özel havayolu şirketlerinin önemli bir büyüme göstermesiyle artan uçak filoları için çok sayıda pilota da ihtiyaç duyuluyor.2023 yılına kadar Türkiye’de uçak sayısı 700’ü pilot sayısı da 10 bini geçecek. Sadece THY’nin her yıl ihtiyacının 500 yeni pilot olması sektörün büyüklüğünü gösteriyor.Özel havayolu şirketleri, hava taksi ve genel havacılık olarak hizmet veren kuruluşlar da katıldığında her yıl ortalama 750 yeni pilota Türkiye’de ihtiyaç duyuluyor. Emekliye ayrılan pilotların da eklenmesiyle havayolu şirketleri pilot alımı için sürekli ilanlar veriyor. THY’de yeni başlayan ikinci pilotun maaşı ortalama 13-15 bin lira arasında olduğu öğrenilirken yeterli uçuş süresini doldurup kaptan olunduğunda ise bu rakamın 20 ila 25 bin lira arasında değiştiği belirtiliyor.

9 AYDA 778 KİŞİ PİLOT LİSANSI ALDI

THY’de şu an 4 bin 200 pilot görev yapıyor ancak pilot ihtiyacını karşılayamadğı için yabancı pilot istihdamı da yapıyor.THY’de yaklaşık 750 yabancı pilotta çalışırken özel havayolu şirketlerinde de yabancı pilot istihdamı var. Bu yılın 9 ayında Türkiye’de 778 kişi pilot lisansı aldı.717 kişi uçak,50 kişi helikopter, 11 kişi ise balon pilot lisansı alması dikkat çekti.Yeni pilot olanlarla beraber şu an Türkiye’de aktif lisansa sahip 6 bin 731 pilot bulunuyor. Daha önce Türk Hava Kuvvetleri’nde olan pilotluk eğitiminin, sivil okullarda da verilmesiyle pilot olanların sayısında artış yaşanıyor.Asker kökenli pilotlar dışında, Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun pilotaj bölümü mezunu,Türk Hava Kurumu, yurtdışında bir uçuş okulundan mezun ve çeşitli üniversiteleri bitirdikten sonra sınavları kazanıp girdikleri THY Uçuş Akademesi’nden mezunlar ile 20’den fazla pilot yetiştiren uçuş okulundan mezun olup göklerdeki yerlerini alıyorlar. Kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen ve sonrasında havayollarında çalışmak isteyenlerin eğitimleri ortalama 18 ay sürüyor.Türkiye’de kadın pilot sayısında da her geçen yıl önemli artışlar yaşanıyor.THY’de kadın pilot sayısı 70’i geçti.

thy_bayan_pilot

ARTIK UÇUŞ OKULLARINA GİRMEDEN ÖNCE DE TESTTEN GEÇİYORLAR

Pilot olmak için özel uçuş okullarına başvurup lisans alan ancak yetersiz olmaları nedeniyle sektöre kabul edilmeyenlerin çoğalması üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, pilot okullarına başvuru öncesinde adayları testten geçirmesi talimatı vermişti. Böylece işsiz pilot sayısının artmasının önüne geçilerek uçuş okullarına boşuna kayıt yaptırılması da engellenmeye çalışılıyor.Talimat kapsamında Uçuş Okulları, İngilizce bilgisinin yanısıra Matematik bilgisi, Fizik bilgisi, Zekâ, Görsel ve işitsel hafıza, Algılama ve yoğunlaşma, Kişilik testi, Uzay oryantasyonu, Psikomotor, Stres altında karar verme, Fiziksel uyum konularını kapsayacak şekilde bir test yaptıktan sonra pilotluk eğitimi alacak öğrencileri belirliyor.

UÇUŞ OKULLARI ORTALAMA ÜCRETLERİ

Uçuş eğitimi almak için Türk Sivil Havacılık Mevzuatına göre lise mezunu olmak yeterli ancak havayolu işletmeleri çoğunlukla üniversite mezunu pilot istihdamını tercih ediyor. Üniversite mezunları arasında da çoğunlukla teknik eğitim alanların tercih edildiği görülüyor.Uçuş okulları iki tip uçuş lisansı eğitimi veriyor. Birincisi, hususi pilot lisansı (PPL). İkincisi ise havayolu nakliye pilotu lisansı (ATPL). Bu iki lisansın alınma bedelleri ve eğitim süreleri de değişiyor.Hususi pilot lisansına sahip bir pilot; lisansında mevcut sınıf ve tipte, ticari olmayan bir uçuşta, herhangi bir gelir elde etmeksizin, sorumlu pilot veya ikinci pilot olarak uçuyor. Ücret karşılığı yapılan uçuş operasyonlarında hava aracını kullanan uçuştan sorumlu olan pilotun sahip olması gereken lisans, Havayolu Nakliye Pilot Lisansıdır. ATPL lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler,uçuş okulları arasında farklılık gösteriyor.Eğitim ücretleri yüzde 8 KDV hariç Hususi Pilot Kursu (PPL) 15 bin Euro,”Modüler Havayolu Nakliye Pilotu Kursu (ATPL(A)) Frozen ( Uçuş + Teorik )” kursunun KDV dahil fiyatı 65 bin Euro olarak gösteriliyor.

GÖKHAN ARTAN-HABERTÜRK

 

Etiketler: » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

2+3 = ?