Son Dakika
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına, Kaş’a bir süredir yapılmak istenen ‘Batı Antalya Havalimanı’na karşı mücadele veren Kaş sivil toplum kuruluşları da katıldı.
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş, Kalkan, Patara Otelciler Birliği, Kaş Sualtı Derneği, ÇEKÜL Vakfı Kaş Temsilciliği, Kaş Çevre Platformu ve Kaş Koruma Platformu’ndan oluşan birliktelik adına konuşan Kadriye Hacımusaoğlu, 25 Şubat’ta Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan 2 uzman, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ekiplerinin ilçeye gelmesiyle havalimanından haberdar olduklarını anlattı. Havalimanı için Kaş’ın Çomucak olarak adlandırılan Elmalı Yol Ayrımı- Pınarbaşı- Çukurbağ- Ağullu mahalleleri arasındaki orman arazisinin seçildiğini aktaran Hacımusaoğlu, bölgenin Kaş’a 10 kilometre uzaklıkta 650 metre yüksekliğinde olduğunu dile getirdi.
DEMRE SAHİLİ OTELLERE AÇILDI PROJE GÜNDEME GELDİ
Kaş’a yapılacak havalimanının Kumluca, Finike, Demre, Kaş ve Muğla’nın Fethiye ilçelerine çalışacak ‘Batı Antalya’ projesi olarak gösterildiğini belirten Hacımusaoğlu, bu bağlamda bir projenin uzun yıllardır gündemde olmasına karşın uygun yer bulunamadığı gerekçesiyle gündemden düştüğünü söyledi. Ancak 2014 yılında Demre sahilinin, otel projelerindeki yatak kapasitesi ek taleple 7 bin 500’e çıkartılan 8 şirkete tahsisiyle sürecin yeniden başladığının altını çizen Hacımusaoğlu, “Bu şirketler bir araya gelerek Demre Turizm Yatırımcıları Birliği’ni (DETUYAB) oluşturdu. Demre’deki otellerin havaalanlarına uzaklığı gerekçe gösterilerek 2016 yılı başında yap- işlet- devret modeliyle Batı Antalya Havalimanı inşa talebini ilgili bakanlığa ilettikleri bilinmektedir” diye konuştu.
Demre sahilindeki otel projelerinden birinin tamamlandığını, ancak bu yıl turizmde yaşanan kriz nedeniyle açılmadığını aktaran Hacımusaoğlu, “Ancak 19 Mayıs’ta Kaş’ta boş yatak yoktu” dedi.
OLUMSUZ ETKİLERİ
Kaş’a yapılacak havalimanının ilçenin sürdürülebilir kültür ve doğa turizminden deniz- kum- güneş 3’lüsüne dayanan kitle turizmine dönüştürme girişimi olduğunu savunan Hacımusaoğlu, “Bölgeyi kitle turizmine çevirme girişimi verimsiz turizm yatırımlarıyla tarım arazilerinin azalmasına neden olacaktır” dedi. Bununla birlikte havalimanının bölgenin arkeolojik ve kültürel varlığı üzerinde de olumsuz etkileri olacağının altını çizen Hacımusaoğlu, şunları söyledi:
“Havaalanı için seçilen 6387 dönümlük orman parseli içinde biri direkt pist alanı üzerinde 70 dönüm olmak üzere 4 adet tescilli SİT alanı mevcuttur. Phellos Antik Kenti’nin hemen yanında yer alan proje alanı, Likya Orkidelerini koruma alanına da çok yakın bir noktadadır. Likya Yolu yürüyüş parkurları yine bu hattan geçmektedir. Uçakların iniş kalkış koridoru Kaş Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi üzerinde kuş uçuşu uzaklığı 8.5 kilometredir. Havaalanına bağlantı yolları ve yapılacak duble yollarla orman ve yeşil alan tahrip olacak, ekolojik denge bozulacaktır.”
RANT PROJESİ
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Sözcüsü Abit Küçükarslan, Kaş Sivil Toplum Örgütleri’nin konuyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bölge edinme yasası kapsamında yapmış olduğu başvuruya hala tatmin edici bir cevap alamadığını söyledi. Bununla birlikte projeye ilişkin hiçbir fizibilite raporuna, veriye ulaşılamadığına dikkat çeken Küçükarslan, “Projenin kesinleşmiş yeri de kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Anladığımız kadarıyla yer seçimi için teknik ve bilimsel çalışma yapılmamış, otel sahiplerinin istekleri doğrultusunda yer belirlenmiştir. Hiçbir izin aşamasından geçmemiş havaalanının yapım yönetiminin yap- işlet- devret modeli olarak belirlenmesi ‘yaptık oldu’ ve rant projesi olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
Kurul olarak Kaş sivil toplum örgütlerinin bu süreçte yanında olduklarını açıklayan Küçükarslan, Kaş ve çevresinin doğasına ve tarihine zarar verecek, sadece rant yaratan her türlü projeye karşı olduklarını söyledi, “Kaş böyle güzel” dedi.
APRON24.COM
BENZER HABERLER