logo

LİMAK’TA İLK MEZUNİYET COŞKUSU!

Kosova’nın tek uluslararası havalimanı olan Priştina Adem Yaşari Havalimanı’nı 2010 yılından bu yana işleten Limak Şirketler Grubu, ülkedeki genç ve yetenekli iş gücüne yeni kariyer fırsatları sunmak için, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Priştine Üniversitesi ve Fransa Sivil Havacılık Okulu ENAC işbirliğiyle başlattığı sosyal sorumluluk projesi Limak Havalimanı Hizmetleri Enstitüsü’nün (Limak Airport Services Institute-LimakASI) ilk yıl mezunlarını verdi.

limak_mezun

İlk yılında 201’i kız olmak üzere toplam 450 öğrencinin başvurduğu eğitim programına, Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan iki zorlu sınav ve mülakat ardından girmeye hak kazanan Priştine Üniversitesi’nin değişik fakültelerinde okuyan 30 son sınıf öğrencisi altı aylık teorik ve pratik eğitim ile üç aylık stajlarını başarıyla tamamlayarak mezun oldular.

Program ile öğrencilerin kazandığı Havalimanı İşletmeciliği sertifikaları sadece Kosova’da değil Avrupa Birliği Havacılık Müktesebatına uyumlu 70’den fazla ülkedeki 100’den fazla havalimanında ve ilgili sektör kuruluşlarında geçerli.

LimakASI, Priştine Üniversitesi’nden 30 yeni öğrencisiyle ikinci yılına devam ediyor.

Kosova’da 2010 yılından bu yana Fransız Aeroport de Lyon ortaklığıyla ülkenin tek uluslararası havalimanı olma özelliğini taşıyan Priştine Adem Yaşari Havalimanı’nın işletmesini üstlenen Limak Şirketler Grubu, ülkedeki yetenekli iş gücünü harekete geçirmek için başlattığı sosyal sorumluluk projesinin ilk yıl mezuniyet töreni vesilesiyle yapılan törene Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Kosova Ekonomi Bakanı Blerand Stavileci, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Çevre ve Sehir Planlama Bakanı Ferid Agani ve Ulaştırma Bakanı Lutfi Zharku ile ABD, Fransa, Türkiye Büyükelçileri ile diplomatik temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Akademik eğitim ile özel sektörün bilgi birikimi ve deneyimini bir araya getiren program, bulunduğu coğrafyada havalimanı işletmeciliği alanında yetişmiş işgücü konusunda referans eğitim merkezi olarak ikinci yılını da başarıyla yürütüyor.

limak_mezun1

14 ÖDÜLLE REKORA İMZA ATTI!

Tören sırasında söz alan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, projenin uluslararası nitelikte toplam 7 prestijli ödüle layık görüldüğünü belirterek, “Havalimanımız bu projenin dışında çevreye saygı ve havacılık sektörüne yapılan katkılar başta olmak üzere 7 ayrı ödül daha alarak 2015 yılından bu yana toplam 14 uluslararası prestijli ödül alarak adeta bir rekora imza attı. Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında Avrupa’nın en iyi havalimanı kategorisinde ikinciliği elde etti. Bu yıl yine aynı kategoride bu kez birincilik için yarışıyoruz” dedi.
Kosova Havalimanı’ndaki gelişim süreci ile ilgili de bilgiler veren Özdemir şunları söyledi; “Havalimanımız, 2015 yılında bir önceki yıla göre yolcu sayısında yüzde 12 artırarak 1,6 milyona çıkardı. Gerek havacılıktaki tecrübemiz, gerekse planlı ve yoğun pazarlama faaliyetlerimiz sayesinde 4 yılda yaklaşık yüzde 40’lık bir yolcu artışı sağladık. Bu artış özelleştirmeden önce yapılan trafik öngörüsünün oldukça üzerindedir. 2016 yılına da çok iyi bir başlangıç yaptık ve 1,7 milyonun üzerinde yolcu hedefliyoruz. Bu hedefin gerçekleşirse 2028 yılı için öngörülen rakamlara 2016 yılında ulaşacağız”

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçen Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nın bugüne kadar Kosova bütçesine sadece imtiyaz bedeli olarak 24 Milyon Euro direk katkıda bulunduğunu belirten Özdemir, “Sivil Havacılık idaresine aktarılan kaynaklar ve ödenen vergiler ile bu katkı 45 milyon Euro seviyesindedir. Bu büyüme öngördüğümüz şekilde devam ettiği sürece imtiyaz süremiz olan 20 yıl süresince Kosova bütçesine 500 milyon Euro’ya yakın katkıda bulunacağız” diye sözlerini tamamladı.

Limak Kosova International Airport JSC Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Haldun Fırat Köktürk ise çalıştıkları toplumun bir parçası olmanın bilinciyle bu projeyi başlattıklarını ve proje kapsamında pek çok ödül aldıklarının altını çizerek “genç neslin eğitiminden daha büyük bir yatırım olamaz” dedi.

Üniversitelerle iş dünyası arasında gelişen işbirliklerini ve oluşturulan programı değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmed Özkan bu proje vesilesiyle yeni bir noktaya taşınan üniversite-özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yaparak “Bu eğitim programıyla yaratılan etkileşim sadece verimli ve etkili insan kaynağı yaratmakla kalmadı; aynı zamanda üniversite ve özel sektör arasında ideal işbirliğinin de örneklerinden birini teşkil etti” diyerek sözlerini tamamladı.

Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Prof. Dr. Haxhi Gashi ise bu işbirliğinin Kosova ve Priştine Üniversitesine olan katkısına vurgu yaparak Limak’a teşekkürlerini sundu.

Mezun öğrenciler adına söz alan Shqipe Ahmeti ve Unidon Krasniqi ise arkadaşlarıyla eğitimleri boyunca paylaştıkları deneyimlerden ve anılardan söz ederek projenin hayatlarını nasıl değiştirdiği ve nasıl yeni deneyimler kazandıklarından bahisle proje sahiplerine şükranlarını sundular.

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

2+2 = ?