logo

LUFTHANSA THY’Yİ MERKEL’E ŞİKAYET ETTİ!

Angela Merkel, Germany's chancellor, left, and Carsten Spohr, chief executive officer of Deutsche Lufthansa AG, speak during a christening ceremony for a new Airbus A380 aircraft, manufactured by Airbus Group NV, in Frankfurt, Germany, on Wednesday, Nov. 18, 2015. European airlines that reaped gains from a lower oil price and surging summer tourist traffic face a grim end to 2015 as the Paris terror attacks threaten to depress demand for an industry already under pressure following the downing of a Russian passenger plane in Egypt two weeks ago. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg *** Local Caption *** Carsten Spohr; Angela Merkel

THY ile Sunexpress’i kurarak ortak olan Lufthansa Alman Hava Yolları, ortağı Türk Hava Yolları’nı Merkel’e şikayet etti. Şikayetin gerekçesi ise agresif büyüyen THY yüzünden pazarı kaybetme korkusu..!

Lufthansa başta THY ve Körfez ülkelerine ait havayolu şirketleri olmak üzere rekabet etmekte zorlandığı bir dizi rakibini Berlin ve Brüksel’e şikâyet ederek siyasi destek istedi. AB Komisyonu ‘garantili girişi’ de içeren destek paketini açıklayarak atağa geçti.

Avrupalı ulusal havacılık şirketleri, (Flag carrier) aralarında Türk Hava Yolları’nın (THY) da bulunduğu bir dizi yeni rakiple başa çıkmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda AB genelinde Ryanair ve Easyjet gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri ile rekabet sıkıntı çeken ulusal havayolu şirketleri her fırsatta soluğu Brüksel’de alarak yetkililerden yasal destek aradı. Aynı şirketler şu sırada Türk Hava Yolları (THY) ve Körfez ülkelerinden gelen rekabetle baş edebilmek için yine Brüksel’in kapısını çaldı. Almanya’nın ulusal havacılık şirketi Lufthansa’dan yapılan açıklamada THY’nin yanı sıra Körfez ülkelerine ait havayollarıyla (Emirates, Etihad ve Katar Havayolları) rekabet edebilmek için Berlin ve Brüksel’den siyasal destek istendiği duyuruldu.

Alman basınına açıklamalarda bulunan Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, sektördeki rakiplerini ağır bir dille eleştirerek “Avrupa Birliği’nin (AB) pazara girme engellerini göz önünde bulundurması gerekiyor. Çünkü bu havayolu şirketleri Avrupa’da hava trafiği vergisi ödemek zorunda değil ve diğer AB şirketleri gibi emisyon işlemlerine katılmıyor. Ayrıca, bu rakipler kendi çalışanlarına karşı ciddi bir sosyal sorumluk da almıyorlar” dedi. Rakiplerinin devlet desteğiyle rekabet avantajı sağladığını savunan Spohr, “Çifte standart neticesinde biz uçuş rotalarını kapatmak zorunda kalıyoruz. Lufthansa ve alt şirketleri, yıllar önce 20 Güneydoğu Asya ülkesine doğrudan uçuyordu. Şimdi sadece üç hedefe uçuyoruz: Bangkok, Singapur ve Kuala Lumpur” diye konuştu.

ucak_yolcu_no_name

GARANTİ GİRİŞ İSTİYOR

Sektörden gelen uyarılara kulak veren AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc geçtiğimiz haftalarda Avrupa havacılık sektörünü korumak için bir dizi yeni karar açıkladı. Üç temel maddede toplanan kararlar büyümeye yönelik yeni pazarların bulunması, büyümeyi engelleyici koşulların ortadan kaldırılması ve güvenlik olarak özetleniyor. Ancak bu kararlarla birlikte başta Almanya olmak üzere AB üzerinden Türkiye ve Körfez ülkelerine yönelik siyasi telkinlerin de artabileceği belirtiliyor. Zira AB Komisyonu’nun söz konusu kararlar kapsamında halen giriş yapamadığı pek çok pazara ‘garanti giriş’ planlanıyor.

SİYASİ BASKI GÜNDEMDE

– AB Komisyonu AB havacılık sektörünü korumak için geçtiğimiz haftalarda bir dizi önemli karar açıkladı.

– Bunlar, büyümeye yönelik yeni pazarların bulunması, büyümeyi engelleyici koşulların ortadan kaldırılması ve güvenlik olarak özetleniyor.

– AB bu kararları uygulamak için yabancı şirketlerle masaya oturacak.

– AB Komisyonu’nun önem verdiği asıl konu ise şirketlerdeki devlet payını ortadan kaldırmak.

– AB’nin bu kuralları uygulamak için ne tür siyasi yaptırımlara başvuracağı ise yakında gündeme gelecek.

“ZENGİNLERLE REKABET ZOR”

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr: “Kendimizi şirket olarak doğru konumlandırırsak özel firmalarla rekabet edebiliriz. Ancak destek alamazsak bunu dünyanın zengin ülkelerine karşı yapabileceğimizi sanmıyorum.”

MİL KAVGASI DA YAŞANMIŞTI

2012’de o dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesinde, THY ile Lufthansa’yı ortak işletmeciliğe sokma kararı çıkmıştı. Ancak aradan geçen sürede iki şirket arasında anlaşma sağlanamadığı gibi Lufthansa, THY ile seyahat eden müşterilerinin hesabına düşen millerin sadece yüzde 25’ini kabul edebileceklerini duyurarak ilk kavgayı başlatmıştı.

AVRUPA, HAVAALANLARININ DA KÜRESEL REKABETİ KAYBETMESİNDEN KORKUYOR

– Artan rekabet ve hızla değişen ekonomik dengeler havacılık devlerini zor durumda bırakmaya başladı.

– THY’nin rakamları AB’li rakipleriyle boy ölçüşecek seviyeye geldi ve yer yer geride bıraktı.

– Ancak AB’nin korkusu rekabette sadece AB’li havayolu şirketlerinin değil havaalanlarının da kaybedecek olması.

– İstanbul’un üçüncü havaalanı ile birlikte Dubai ve Çin’de de havaalanlarının büyümesi AB’yi etkileyecek.

– Almanya bu kapsamda Frankfurt Havaalanı’nın merkez olma özelliğini yitirmesinden endişeli.

– Havaalanlarının önemini yitirmesi ise ülkelerin ekonomik olarak merkez olma özelliğinin de gitmesi anlamına geliyor.

Kaynak:Habertürk

Share
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?