logo

10 Aralık 2016

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA FETÖ GÖZALTISI

kelepce

İstanbul Polisi, FETÖ soruşturması kapsamında MASAK raporları ile belirlenen para trafiğinde yer alan işadamları ve şüphelilerin, yurt dışı çıkışlarına yardım eden görevliler gözaltına alındı.

Soruşturma; 2014 yılında İstanbul Emniyeti’ne yapılan bir ihbarla başlatıldı. Yapılan ihbarda, FETÖ’nün himmet adı altında toplanan paraları, hava limanlarında çalışan üyelerini devreye sokarak yurtdışına transfer ettiği belirtildi. Durum İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nıa bildirildi.

İhbarın araştırılması için İstanbul Emniyeti’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlendirildi. Mali Polis iddialarla ilgili özel bir ekip kurdu. Bankalar üzerinden para trafiğinin belirlenmesi için Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile iletişime geçildi.

ŞÜPHELİ GEZİLER

Polisin yaptığı araştırmalarda, FETÖ’nün finans ayağıyla ilgili 55 isme ulaştı. Şüphelilerden bazılarının telefonlarında, örgütün kriptolu yazışma programı ByLock ve Kakao olduğu belirlendi. Çalışmalarda şüphelilere arasında yer alan bazı işadamlarının farklı tarihlerde çok sayıda yurtdışı seyahati yaptıkları belirlendi.

Gezilerin Tanzanya, Uganda ve Kazakistan gibi farklı ülkelere yoğunlaştığı belirlendi. FETÖ’nün etkin olduğu ülkelerde işadamlarının yatırım ve ticari ilişkilerinin bulunmaması dikkat çekti. Çalışmalarda şüphelilerin çok sayıda valizle yurtdışına çıktığı ancak tek valizle döndükleri de tespit edildi.

YAZIŞMALARDAN NETLEŞTİ

Teknik ve fiziki takiplerde ise şüphelilerin bazı yazışmalarına ulaşıldı. Elde edilen yazışmalar, örgütün yurtdışına para kaçırdığını ortaya koydu. İddiaya göre, örgüt önce işadamlarından himmet topladı. Bankalara yatırılan bu paralar 2014 yılı içerisinde çekilmeye başlandı.

Yüklü miktardaki paralar, farklı tarihlerde yurtdışına çıkarıldı. Bu işlem için de FETÖ’nün Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı çalışanları devreye girdi. Apron kartları bulunan örgüt üyleri valizleri X-Ray’dan geçirmeden uçağa kadar götürdü.

MASAK RAPORU ÖRTÜŞTÜ

Polis tespitlerini tamamlarken MASAK tarafından hazırlanan rapor da savcılığa gönderildi. Raporda, bankalardan para çekilen tarihlerle, yurtdışı çıkışlarınım eşleştiği görüldü. Çekilen paraların yasal olarak başka yerlerde kullanılmadığı da raporlarla ortaya koyuldu. MASAK raporları ile polisin tespitlerinin örtüştüğü belirlenince, savcılık şüphelilerin yakalanması için talimat verdi.

37 GÖZALTI

Mali Şube ekipleri sabah saatlerinde eş zamanlı olarak 57 adrese girdi. Operasyon kapsamında işadamları Hakan G., Abdullah D., Saffet Ö., Gürkan Z. ve Ferhat E.’nin de aralarında bulunduğu 37 şüpheli gözaltına alındı. Haklarında yakalama kararı bulunan ve telefonlarında ByLock olduğu tespit edilen 9 şüphelinin ise yurtdışına kaçtığı belirlendi.

Gözaltına alınanlar arasında ikisi hava koordinatörü çok sayıda havalimanı çalışanı olduğu da öğrenildi.
Soruşturmanın kapsamı genişletilerek sürdürüldüğü öğrenilirken, gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Şüphelilerin evlerinde ele geçirilen dijital malzemeler, incelenmek üzere Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Kaynak:Sözcü

Share
#

SENDE YORUM YAZ

6+9 = ?