logo

17 Aralık 2016

PİLOTLARA DİYETİSYEN UYARISI!

diyetisyen_pilotlara_uyari

Uzman diyetisyen Nesrin Eriş, pilotların uçuşa çıkmadan önce beslenmelerine normal günden daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, seferden önce ağır yağlı yemeklerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Sağlıklı beslenme adına yapılan sıkı diyetlerin uçuş ekibini zorlayacağını dile getiren uzman diyetisyen Nesrin Eriş, “Sağlıklı bir pilot hepimizin uçuş güvenliği demektir aslında.Sağlıklı beslenme adına yapılan sıkı diyetler, uçuşlardan önce dengesiz beslenmek gibi etkenler uçuş ekibini zorlar. Gün içinde tüketilince çok fazla rahatsız etmeyen gıdalar, 3 bin metre yüksekliğe çıkıldığında sıkıntılara yol açabilir” dedi. Uçuş öncesinde şişkinliğe yol açabilecek besinlerden pilotların uzak durması gerektiğini belirten Eriş, gün içinde yenen kuru fasulye, mercimek, nohut, leblebi, bulgur gibi gıdaların sefer sırasında daha fazla rahatsızlığa neden olabileceğini söyledi. Eriş, “Uçuş sırasında basınç altında kalındığından bağırsak ve mide normalden daha fazla şişer. Bu nedenle gaz ve şişkinliğe neden olabilecek besinleri veya içecekleri tükettiğinizde artan hava basıncının etkisi ile şişkinlik ve hazımsızlık çok rahatsız edici bir boyuta gelebileceğinden bu besinlerden uzak durulması gerekir” diye konuştu.

NASIL BESLENMELİ?

Pilot ve kabin ekibinin uzun süreli aç kalmalarının da çok tehlikeli olduğunu belirten Nesrin Eriş, “Uzun süreli açlık, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, el ayak titremesi ve göz kararması gibi problemlere neden olur. Kan şekerinin düşmemesi için ekibin düzenli olarak 3 saat ara ile beslenmelerine özen göstermeleri, seçilen besinlerin kalitesine de dikkat edilmelidir. Özellikle basit karbonhidrat tüketimi kan şekerinin ani yükselip sonrasında düşmesine den olacağı için kepek, çavdar, yulaf, tam buğday gibi komplex karbonhidratları ana öğünlerde ve ara öğünlerde belli ölçülerde tüketmeleri sağlanmalıdır. Pilot ve kabin ekibinin doğru beslenmesi uçuş güvenliği açısından çok önemlidir. En önemli konulardan biri de uçuştan önce ya da uçuş sırasında zehirlenme ihtimali yüksek olan tavuk, yumurta, balık gibi gıdalardan da uzak durulması gerektiğidir” şeklinde konuştu.

UZUN SÜRELİ DİYETLERDEN KAÇINILMALI

Uzun süreli diyetlerden de kaçınmaları gerektiğini belirten Eriş, pilotların uzun süre aç kalmalarının tansiyon ve kan şekerinin düşmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Seferden önce ağır yağlı yemeklerin tüketilmemesi gerektiği kaydeden Eriş, su tüketiminin her zamanki gibi çok önemli olduğunu belirterek, “Uçağın içindeki solunan havanın nemi azdır. Yerdeki havaya göre hava kurudur. Vücut, uçuş boyunca solunum ve cilt yoluyla çok fazla nem kaybeder. Bu nedenle günlük su tüketimi günlük 2 litrenin altına düşmemelidir. Bu içilen çay, kahve ve diğer içeceklerini dışında tüketilmesi istenen su miktarıdır” diye konuştu.

KAFEİN TÜKETİMİNE DİKKAT

Kafein tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Nesrin Eriş şunları kaydetti: “Jetlag; sinir, gerginlik, uykusuzluk ve kabızlığa sebep olabilir. O yüzden bu tür yolcular, biraz daha hafif, sebzeli yiyecekler ya da sandviç, salata ve meyvelerin yanı sıra az yağlı yoğurt tüketilebilir. Fazla kafeinli içecek tüketimi Jetlag durumunu eklendiğinde ciddi anlamda yorgunluk, kalp çarpıntısı ve halsizlik meydana getirebilir.Ayrıca fazla kafeinli içecek tüketmek bu durumunun uzamasına sebep olur. Pilot ya da kabin görevlileri kendilerini daha da dinlendirecek içecekleri tercih etmelidir. Farklı kültürlerin gıdaları tüketildiği için mide sıkıntısı yaşayanlar için de bitki çayları ideal bir seçim olabilir.”

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

8+9 = ?