logo

O SORUN TARİH OLUYOR!

Boeing şirketi, uzun uçuşlarda sıklıkla yaşanan jetlag sorunu için çözüm geliştirdi.

ucakfabrikasi

Uzun uçuşlarda sıklıkla yaşanan jetlag soruna çözüm arayan Boeing teknisyenleri, yeni üretilen A 787 Dreamliner’ın, bileşik gövdesinde plastik alaşımlı karbon fiber yerine alüminyum alaşım kullanılabileceğini belirtiyor.

Sorunun çözümü için uçakların gövdesinde kullanılan materyallerin ve iç kabinle ilgili önemli değişikliklerin yapılması gerektiği belirtiliyor.

Boeing yetkililerine göre, uzun uçuşlarda, yolcuların sıklıkla yaşadığı baş ağrısı, iştahsızlık, enerjisizlik, bulantı ve uykusuzluk gibi sorunların geneli yolcunun jetlag yaşamasına, bir diğer deyişle biyolojik saatinin bozulmasına neden oluyor.

singapur_airlines_ucak_ici_eglence1

Boeing yetkililerine göre yaşanan bu tür sıkıntılar kabin iç basıncıyla da alakalı durumda

Şu anki uçakların kabin basıncı 8 bin feet (2438 metre) yükseklikteki basınçla aynı, fakat Dreamliner’de kabin basıncı, bu sorunun önüne geçilebilmesi için 6 bin feet (1828 metre) düşürülmüş durumda.

Deniz seviyesinden 8 bin feet yüksekte olan bir insanın kanındaki oksijen oranında yüzde 4’lük bir düşüş meydana geliyor.

Fakat 6 bin feet yükseklikteki basınç ile yolcuların vücudu, deniz seviyesiyle aynı etkiyi yaşıyor. Bu yüzden kabin içi basıncının 6 bin feet’e eşdeğer olması jet lag sorunlarının yaşanmasının önüne geçiyor.

KAYNAK:HABERTÜRK

Share
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?