logo

SABİHA GÖKÇEN’İ RAHMETLE ANIYORUZ…

Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in bugün ölüm yıldönümü. Türk kadınının adını dünya tarinine altın harflerle yazdıran, silahlı kuvvetlerde ve sivil havacılıkta genç kızlara  ilham kaynağı olan Sabiha Gökçen’i saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz…

Atatürk’ün manevi kızı ve ilk kadın pilot Sabiha Gökçen’in vefatının 14. yıldönümü dolayısıyla Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) bir mesaj yayımladı.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) yayınladığı mesajda,”Ulu Önder Atatürk’ün manevi kızı, Dünya’nın ilk kadın savaş pilot olma şerefine erişmesinin yanında, zor savaş yıllarında bile tüm dünyada Türk kadınının çağdaş bir kimliğe sahip olmasında en büyük rolü oynamıştır. Örnek yaşamı, başarıları ve ilkeleri ile Türk Ulusu’nun gönlündeki seçkin ve saygın yerini sonsuza dek yaşatacak olan ‘’Sabiha Gökçen’i saygı ve hürmetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

sabihagokcen_ataturk

ATATÜRK’ÜN UÇAN KIZI’NIN HAYATINDAN KESİTLER

Rusya’da eğitim almaya giden Türk öğrencilerinin kaldığı binanın tepesine ‘Türk’ bayrağı çekilmiştir. Dokuz öğrenci arasında Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen de bulunmaktadır.

İstanbul’da tatlı bir telaş var. Rıhtımda martı cıvıltıları, dalga sesleri ve vedalaşma. Tarih 10 Temmuz 1935. Adı yeni değişen Türk Hava Kurumu yetkilileri Genel Başkanları Fuat Bulca’yı bekliyorlar. Rıhtıma bir araba geliyor ve içersinden Genel Başkanla birlikte Atatürk’ün kızı Sabiha Gökçen iniyor. Fotoğraf çektirmeler, gazetecilere verilen röportajlar ve vapurun sesi…

sabiha5

RUSYA’YA GİDEN ÖĞRENCİLER

Bazı kaynaklar, 8 öğrencinin Rusya’ya planör, paraşüt ve sonrasında motorlu uçuş eğitimine gittiğini yazmaktadır. Ancak Sabiha Gökçen’in hayatını anlatan ve kendi ifadeleriyle yayına hazırlanan “Atatürk’ün izinde bir ömür böyle geçti”  adlı kitapta bile Rusya’ya giden öğrenci sayısında çelişkiler bulunmaktadır.

Benim yaptığım araştırmalarda, 9 öğrencinin Rusya’ya gitmiş olduğuna dair bulgular mevcuttur. Ya Sabiha Gökçen’i kadın olarak liste dışında tutmuşlar ya da sağlık nedeniyle ilk etapta uçuştan ayrılan Mustafa İrkin veya Nurettin Demirsoy kayıtlarda yer almamıştır. THK’nın belirlediği üç kişinin yanında Vecihi Hürkuş’un İstanbul’dan beraberinde Türkkuşu’na getirdiği altı öğrencisinin Rusya’ya gittiğini bilmekteyiz. Yani toplam 9 öğrenci. on iki isim Mustafa İrkin ve Nurettin Demirsoy’un sağlık nedenleri ile uçuştan ayrıldıklarını belgelerden tespit etmiş durumdayız. Şu ana kadar ulaşabildiğimiz kayıtlarda, Mustafa İrkin’in Rusya’da modelciliğe devam ettiğini biliyoruz.

Nurettin Demirsoy hakkında geçerli bir kayıt henüz elimizde bulunmamakta. Belki de ilk etapta uçuştan ayrılan ve modelciliğe de devam etmeyen Nurettin Demirsoy kayıtlara hiç yansımamıştır.

sabiha-gokcen

KOKTEBEL PLANÖR EĞİTİM MERKEZİ

12 Temmuz 1935. Gemi Odesa limanına girer. Rus yetkililer Türk ekibini çok iyi karşılarlar ve otelde onurlarına bir yemek verilir. Yemekte ve tüm gece boyunca Atatürk konuşulur. Ertesi gün Yalta’ya, oradan da doğruca Feodasa’ya.  Feodasa’da çok candan karşılanırlar. Bütün havacılık öğretmenleri oradadırlar, Türk öğrencileri kardeşçe kucaklarlar.

Eğitimlerinin başlayacağı Koktebel’e bir otobüs ile gidilir. Bu kısa yolculukta otobüsün üzerinde iki küçük uçak onlara eşlik eder. Türk ekibi için sahilde Villa Adriyana adlı bir yer tahsis edilir.  Villa Adriyana’nın üst katı Sabiha Gökçen ve ona yardımcı olması için Azerbaycanlı Zeynep isminde bir kıza tahsis edilir. Alt katta ise erkek öğrenciler ile Zeynep’in ağabeyi kalmaktadır. Azerbaycanlı kardeşler hem eğitimde, hem de sosyal yaşamda Türk ekibinin tercümanlık görevlerini yürütürler.

TÜRK BAYRAĞI GURURLA DALGALANIR

Villa Adriyana’da kalan ekibe yapılan diğer bir jest ise, villanın üzerine Türk bayrağı asılmasıdır.  Ayrıca eğitimler boyunca meydan giriş kapısında Türkçe  “ Hoş geldiniz”  yazısı asılı durur.

Ertesi gün eğitim hem nazari, hem uygulamalı olarak başlar. Eğitmenler hiç göz açtırmamaktadır. Eğitim dışında çok samimi olan hocalar, eğitim sırasında çok acımasız davranmaktadırlar. Disiplin, disiplin, disiplin…

sabiha11

SABİHA GÖKÇEN’İN HASTALIK YILLARI

Sabiha Gökçen’i biraz çelimsiz gören hocaları derhal doktorlardan fikir alırlar. Doktorlar da Gökçen’i sıkı bir muayeneden geçirirler. Gerçekten de Sabiha yorgunluktan kötü gözükmektedir.

Yapılan müdahaleler ve önerilen yemekler sayesinde çok kısa sürede toparlayan Gökçen, erkek arkadaşlarından asla geri kalmadan tüm eğitimlere katılır. Uygulanan kuru üzüm yüklemesi ile kilo bile alır. Uzun eğitimlerdeki tek sıkıntı vatan özlemidir. O özlem de Türkiye’den gönderilen gazetelerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca Türk öğrenciler izinli günlerinde yakın yerlerdeki tarihi yerlere gezmeye gitmektedirler. Kültürel etkinliklere katılmak öğrencilerin çok hoşuna giden diğer bir faaliyettir. Ancak en çok da birlikte vakit geçirmekten zevk alırlar. Bu tür oyunlarda ekip halinde çok neşeli saatler geçirirler, kaybedenler meyve ve tatlı alma cezasına çarptırılır.

ata_sabiha_05

PLANÖR DİPLOMASI SEVİNCİ

11 Ocak 1936 günü yapılan görkemli bir törenle planör öğretmeni unvanını ve diplomalarını alan ekip, Moskova’ya giderek motorlu uçuş okuluna başlayacaktır. 14 Ocak günü Moskova’ya giden ekibi Türk Büyükelçisi Zekai Apaydın tren garında eşi ile birlikte karşılar.

Bir kaç gün elçilik binasında konaklayacak ekip ardından motorlu uçuşlara devam edecektir. Elçilikteki odasına çıkan Sabiha Gökçen Türkiye’den gelen mektuplara bakmaya başladığında çok üzücü bir haber alır. Sabiha Gökçen’in  “Çok sevdiğim, canım kadar sevdiğim, manevi kardeşim” dediği Zehra hayata veda etmiştir. Atatürk’ün özel emriyle uçuşu henüz bitmemiş olan Sabiha Gökçen’e bu haber özellikle bildirilmemiştir. Bu durum karşısında morali çok bozulan Sabiha Gökçen, uçuş hocalarının da izin vermesi sonucu Atatürk’e durumu ve duygularını anlatan bir mektup yazar. Atatürk’ün de onaylaması ile motorlu uçuşlara başlamadan yurda döner.

MOTORLU UÇUŞLARA GEÇİŞ DÖNEMİ

Aradan geçen bir süre sonra Türkkuşu’nda öğretmenliğe başlayan Sabiha Gökçen yine Atatürk’ün isteğiyle motorlu uçuşlara devam edecektir. Atatürk’ün emri ile Eskişehir Askeri Tayyare Okulu’ndan bir uçak ile bir öğretmen getirilir. Nazari dersleri Binbaşı Savmi Uçan, uygulamalı dersleri ise Muhittin hocadan alan Gökçen kısa sürede ilerleme kaydeder. İlk eğitimleri geçen Gökçen, daha sonra iki yıl sürecek Eskişehir eğitim günlerine başlar. O iki yılın sonunda Türkiye’nin ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak tarihe geçer.

 Apron24.com ailesi olalak, adını Türk Sivil Havacılık tarihine altın harflerle yazdıran dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’i bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz…

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?