logo

SITMA OLAN KABİN MEMURUNDAN İYİ HABER !

Nijerya uçuşunda sıtma virüsü kaptığı şüphesiyle Afyonkarahisar’da tedaviye alınan Türk Hava Yolları kabin memuru Murat Düzer’in tedavisi sürüyor.

thy_sitma

THY kabin amiri Selda Durmaz’ın Afrika uçuşu sırasında sivrisinek ısırması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından , geçen hafta yine Afrika’ya uçuş yapan THY kabin memuru Murat Düzer’in de sıtma virüsü kaptığı tespit edildi.

Memleketi Afyonkarahisar’da geçen salı günü grip şikayetiyle özel bir hastaneye başvuran Murat Düzer, sıtma şüphesiyle Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlük Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. Burada kan örnekleri alınan Düzer’e, sıtma teşhisi konuldu.

Alınan örnekler aynı zamanda Ankara Hıfzıssıhha Müdürlüğü’ne gönderilirken, THY Kabin Memuru Murat Düzer yoğun bakıma alındı.

Ankara’daki bulaşıcı hastalıklarla mücadele merkezinden AKÜ Hastanesi’ne sıtma ilacı gönderilmesinin ardından Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’ne alınan Düzer’in tedaviye olumlu cevap verdiği, ateşinin düştüğü, hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı.

Bugün röntgeni çekilen ve diğer kontrolleri yapılan Murat Düzer’in takip amacıyla birkaç gün daha gözlem altında tutulacağı, daha sonra taburcu edileceği belirtildi.

AŞI VE HAPLAR ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR

Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oluşturduğu Seyahat Bağlık Birimi ile riskli ülkelere uçacak yolcuların korunabilmesi için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile sunarken ücretsiz olarak aşı yapıp, hap dağıtıyor.

aykut_kavak

Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Başhekimi Doktor Aykut Yener Kavak ” Dünyada özellikle Orta Afrika’da 100 binlerce vaka oluyor. Oradaki ölümlerin en yoğun sebeplerinden birisi de sıtma hastalığı. Türkiye’nin bu bölgeyle ilişkilerinin artmasından dolayı bu tür vakalarda da artma görülüyor. En son bildiğiniz gibi THY’nin kabin amirinin vefatı” dedi.

Kavak bu tür hastalıkların genellikle sık seyahat edenlerde görüldüğünü belirterek ” Bizim sağlık merkezimizin içersinde seyahat sağlık hizmeti birimimiz var. Vatandaşlarımız bu hizmete başvurdukları zaman gidecekleri bölgeye göre kendirine risk haritası çıkarıyoruz. Hangi aşıları olmaları gerekiyor? Gitmeden önce hangi koruyucu hapları almaları gerekiyor? Hangi koruyucu önlemlerle oraya sağlıklı olarak seyahat edip dönüşte de eğer hastalanırlarsa hangi şartlarda, hangi hastanelere başvurmaları gerektiği gibi detaylı bir bilgilendirme yapıyoruz” diye konuştu.

Doktor Kavak alınacak önlemler için de şunları söyledi: “Bir kere önce bizim web sayfamızı ziyaret etmeliler. 444 77 34 bizim seyahat sağlık hattımız var. Oradan da bilgi alabilirler. Daha sonra randevu alarak bize gelip bizde o bölge ile ilgili belirlenmiş aşıları ve sıtmaya karşı özellikle korunma sağlayan tabletleri temin edebilirler. Bu hapları biz genel müdürlük olarak ithal ediyoruz ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtımını yapıyoruz. O bölgelere seyahat etmeden en az 20 gün önce bize gelmelerini istiyoruz. Çünkü gitmeden bu hapa bir iki gün içinde başlamaları gerekiyor. Orada kaldıkları süre boyunca her gün almaları gerekiyor. Döndükten sonra da bir hafta bu hapı kullanmaları gerekiyor. Bu hapı eczanelerde bulma şansı yok. O yüzden mutlaka bir seyahat sağlık merkezine başvurmaları gerekiyor.”

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

4+5 = ?