logo

TÜRKİYE’DE 5 YENİ HAVALİMANI NERELERE YAPILACAK ?

cukurova_havaalani

Türkiye’nin ikinci büyüğü Çukurova’ya, deniz üzerine ikinci havalimanı Rize-Artvin, Antalya’daki üçüncü havalimanı da Kaş-Demre arasına inşa edilecek.

Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü olan 2023 yılına kadar havaalanı sayısını 60’a çıkarmayı planlayan Hükümet, Ordu-Giresun ve Hakkari Yüksekova’daki havaalanlarının açılışının ardından diğer havaalanlarının planlamalarını hızlandırdı. Bu kapsamda İstanbul’a Üçüncü Havaalanı, Rize-Artvin Bölgesel Havaalanı, Çukurova Bölgesel Havalimanının yanı sıra turizmin başkenti Antalya’da Kaş-Demre arasında üçüncü havaalanı yapılması planlanıyor.

HAKKARI'NIN YUKSEKOVA ILCESI'NDE TEMELI 5 YIL ONCE ATILAN HAVAALANI YARIN CUMHURBASKANI RECEP TAYYIP ERDOGAN VE BASBAKAN AHMET DAVUTOGLU TARAFINDAN TORENLE ACILACAK. ACILIS ONCESI HAVAALANININ CEVRE DUZENLEMESI HALA SURUYOR.(FOTO:YASAR KAPLAN / YUKSEKOVA, DHA)

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI MODEL OLACAK !

Önceki gün açılan Hakkari Selahaddin Eyyubi Havaalanının ardından Türkiye’deki hava limanı sayısı 55’e ulaştı. ‘Her 100 kilometreye bir havaalanı’ ilkesi ile yola çıkan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, küçük şehirlerin birlikte kullanabileceği bölgesel havaalanlarını hayata geçirme kararı aldı. Bu çerçevede Rize-Artvin Bölgesel Havaalanı her iki şehir tarafından birlikte kullanılacak.

Bu havaalanı Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra Türkiye’de denize dolguyla inşa edilecek ikinci havaalanı olacak. Rize-Artvin’in yapımına yılın ikinci çeyreğinde başlanacak. Rize’nin Pazar ilçesi ile Yeşilköy yerleşim yerleri arasında yapılması planlanan proje, 766 hektar alandan oluşacak. Proje sahasında yaklaşık 266 hektarlık alanda deniz dolgusu yapılacak. Rize-Artvin Havalimanı’nın, 2014 yılı birim fiyatlarıyla altyapı için 400 milyon lira, üstyapı için ise 120 milyon lira olmak üzere 520 milyon liraya mal olması bekleniyor. Bu havaalanının 2017’de işletmeye açılması planlanıyor.

cukurova_havalimani-1

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ BÜYÜĞÜ ÇUKUROVA’YA

Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımına başlanılan ve yüzde 20’i tamamlanan Çukurova Bölgesel Havaalanı ise hem Adana hem de Mersinlilere hizmet verecek. Çukurova Havaalanı Türkiye’nin ikinci büyük havaalanı olacak. Yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli olması planlanan Çukurova Havaalanının 2016’nın Mart ayında tamamlanması öngörülüyor. Turizmin başkenti Antalya’ya da üçüncü havaalanı yapılması için planlamalar yapıldı. Kaş-Demre arasında bir bölgeye yapılacak havaalanı uluslararası bir hava limanı olması bekleniyor. Talebe göre havalimanı daha da genişletilecek.

Yapımı süren havaalanları arasında ise İstanbul’a yapılacak 3’üncü havaalanı ise ayrı bir önem taşıyor. Yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli olacak olan İstanbul’daki Üçüncü Havaalanın ilk etabının 29 Ekim 2017 tarihinde hizmete girmesi öngörülüyor. Projenin tamamının 2018 yılında bitmesi ile yıllık 94 milyon yolcuya hizmet veren Atlanta Uluslararası Havalimanı’nı geçerek dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olması bekleniyor.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Ankara Esenboğa Havaalanı’nın yeni hatlar için yetersiz olduğunu dile getirmişti. Kotil, “Esenboğa yeni dış hatlar için elverişsiz ve şu anda maksimum doluluk yaşıyor. İstanbul ve dış hat uçuşlarının Ankara’ya yoğunlaşması için Esenboğa gibi nitelikli ve donanımlı bir havaalanı daha yapılması gerekiyor. Yeni bir havaalanı Ankara’ya şart” sözleriyle Ankara’ya ikinci havaalanına işaret etmişti.

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

4+9 = ?