Son Dakika
Vietnamlı Vietjet Air havayolları, 2018 için birbirinden güzel ve seksi kadınların bikinili fotoğraflarının yer aldığı bir takvim hazırladı. Takvim, başta feministler olmak üzere çok sayıda kişinin tepkisini çekti.
Vietnam’ın VietJet isimli havayolu şirketinin yeni yıl için hazırladığı takvim, başta feministler olmak üzere çok sayıda kişinin tepkisini çekti.
Takvimde, havayolu çalışanlarının bikinili pozları yer alıyor. Eleştiriler, kadın çalışanların cinsel obje olarak kullanıldığı ve kadın cinselliğinin pazarda daha fazla yer elde etmek için alet edildiği yönünde.
Şirketten bugün gelen açıklamada, ‘Takvimin arkasındayız’ mesajı verildi.
Bugün açıklama yayımlayan Vietnam’ın VietJet isimli havayolu şirketi, cinsiyetçilik gerekçesiyle tartışmalara yol açan yeni yıl takviminin arkasında olduğunu belirtti. Yazılı açıklamada “İnsanların bizi bikiniyle ilişkilendirmesi, mutsuz etmiyor. İnsanlar mutlu ve memnunsa, biz de mutlu oluruz. Önümüzdeki yıllarda takvimde erkekleri kullanabiliriz” ifadesi kullanıldı.
Takvimde şirket için çalışan kadınların bikini tarzı kıyafetler içinde poz verdiği fotoğraflar bulunuyor. Takvim ve takvimi tanıtan video, geçen ay sonunda internete yüklendikten sonra 910 binden fazla kişiye erişti.
Sosyal medyada tartışmalara yol açan VietJet, cinselliği kullanarak kâr etmeye çalışmakla suçlanıyor. Kadın hakları savunucuları, kadınların yalnızca cinsel obje olarak gösterilmesinin, cinsiyet eşitliğine karşı bir eylem olduğunu ifade ediyor.
Şirketin kurucusu olan Nguyen Thi Phuong Thao, Vietnam’ın ilk kadın dolar milyarderi.
Seyahatler öncesinde yolcuların bir havayolundan beklentileri genellikle tercih edilirken düşük ücret, ücretsiz bagaj hakkı, konfor veya uygun uçuş saatleri olsa da, Vietnamlı havayolu şirketi, bu listeye ‘bikinili hostesleri’ de ekledi.
Öte yandan takvimin ardından yolculukları sırasında fotoğraflardaki gibi bikinili hosteslerle karşılaşmayı umanlar hayal kırıklığına uğrayabilir. Nitekim takvimdeki fotoğraflarda yer alan kadınların hiçbiri şirketin hostes kadrosunda değil ve her biri birer model.
Bu arada hayal kırıklığına uğrayan yalnızca yolcular değil, şirket de olabilir. Zira bilet satışlarını arttırmak isteyen şirkete muhafazakâr yolcuların nasıl yaklaşacağı merak konusu.
BENZER HABERLER