logo

YERLİ UÇAK MİLLİ ÜRETİMDE ÇIĞIR AÇACAK !

Yerli uçak projesi ortaklarından SNC’nin Başkanı Özmen, yeni uçağın, büyük uçakların hizmet veremediği şehirler arasında sefer yapabileceğini belirtti.

yerli_ucak_manset

Türkiye’de önceki gün lansmanı yapılan yerli uçak projesinin ortaklarından, ABD’de faaliyet gösteren Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketinin Başkanı Eren Özmen, projeye ilişkin ilk kez konuştu.

Meriç Tafolar’ın Milliyet’teki haberine göre projenin içeriği hakkında bilgi veren Özmen, “Proje, 30 ila 33 yolcu kapasiteli TRJ328-150 TP ve TRJ328-310 jet uçaklarının üretimine paralel olarak, ileride 56-64 yolcu kapasiteli olması öngörülen yeni ve daha yüksek kapasiteli TRJ628 jet ve turboprop uçaklarının tasarım, sertifikasyon ve imalat sürecini kapsıyor” diye konuştu. Bu uçakların, Türkiye’de halen büyük uçakların pratik şekilde hizmet veremediği küçük şehirler arasında, doğrudan ve sıklıkla gerçekleştirilecek seferlere imkân sağlayarak bir pazarı da doyuracağını belirten Özmen, “Böylece Türkiye’de gerek iş, gerekse eğlence seyahati için yeni bir alan açılmış olacak” dedi.

SNC’nin Başkanı Eren Özmen, uçak tasarım modifikasyonları alanında onlarca yıllık deneyimleri bulunduğunu kaydederek, “Şirketimiz D328’in kanıtlanmış teknolojisine ve havacılık sertifikasyon uzmanlığına dayanarak, çok farklı pazarlar için gerekli sertifikasyonların alınmasını hızlandırmak gibi eşsiz bir kabiliyete sahip” ifadelerini kullandı.

dornier-328-jet-4

TEMELİ DORNIER 328

Projenin temelinin, mevcut Dornier 328 (D328) uçaklarının modernize edilmiş versiyonlarına dayandığını anlatan Özmen, üretilecek uçakların, Türkiye’nin ilk yerli yolcu uçağı olma özelliğini taşıyacağını kaydetti.

Bu uçakların ardından, yeni 628 uçak serisinin geleceğini de vugulayan Özmen, “Proje aynı zamanda Türkiye’de dünya standartlarında havacılık ve uzay endüstrisi altyapısının kurulmasını sağlayacak” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, düşük riskli, maliyet etkin bir strateji benimseyerek, SNC ile kamu-özel ortaklığı yaptığını söyleyen Özmen, projede, birçok yerli firmanın da yer alacağını belirtti.

Uçağın, Türkiye’de kurulacak tesiste üretilip sertifikalandırılacağını kaydeden Özmen, tesisin yapımı, işletimi ve bakımı için gerekli desteğin Ulaştırma Bakanlığı’nca sağlanacağını, altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesi için yüklü teşvikler verileceğini ifade etti. Özmen, projede geliştirilecek yüksek teknolojinin, Türkiye’de bir havacılık ve uzay endüstrisi yaratacağını da vurguladı.

APRON24.COM

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

8+9 = ?